Majoritatea celor care au de luat bani de la dezvoltatorul ansamblului Luna Residence a hotărât intrarea în faliment a dezvoltatorului. Dacă o parte a apartamentelor e locuită, la altele, promise a fi gata în urmă cu un an, cumpărătorii nu mai au nicio speranţă.

16427-luna_residence.jpgAsta în ciuda faptului că mulţi dintre ei au plătit marea parte a banilor încă din 2009. „Dezvoltatorul mi-a spus că dacă plătesc tot la început, îl iau mai ieftin. Am dat 25.000 de euro pentru o garsonieră pe care nu ştiu dacă o să o am vreodată. Între timp am născut un copil şi ca urmare a creditului făcut, nici chiria din trecut nu ne-o mai permitem. Aşa că, de curând, ne-am mutat la socrii", declară o cumpărătoare din ansamblu, care a preferat să-şi păstreze anonimatul.

În plus, aceasta susţine că a fost convinsă să declare doar 15.000 de euro ca plată şi nu 25.000, pentru a plăti mai puţin impozit. Rezultatul e că acum şi dacă ar fi şanse de recuperat ceva, aceasta figurează cu o sumă mai mică de recuperat. Proiectul Luna Residence are şase imobile, din care doar trei sunt finalizate.

Acuzat de afaceri cu cămătari

Adrian Samoilă Ciucardel, patronul firmei insolvente Sami Imobiliar, este acuzat de unii dintre cumpărători că a ajuns în această situaţie pentru că s-a împrumutat cu dobânzi mari la cămătari. Pentru a garanta banii luaţi cu împrumut, în unele cazuri, acesta ar fi făcut cu gaj pe apartamente pentru care alţi cumpărători au plătit deja avans de zeci de mii de euro sau chiar suma întreagă, susţin cumpărătorii păţiţi.

„Eu am avut încredere să-i dau bani dinainte lui Ciucardel pentru că a mai finalizat apartamente în zonă. M-am trezit însă că apartamentul pentru care am plătit mai e revendicat şi de alt creditor", a declarat cumpărătoarea unui imobil. Aceasta susţine că a plătit 30.000 de euro la pre-contract din cei 80.000 cât se cerea pe total. „Şi pentru cei 30.000 am luat credit. Acum stau cu chirie şi de abia o plătesc. Am încercat să-l sun şi eu şi alţi cumpărători pe Ciucardel dar nu am reuşit să dau de el", a adăugat cumpărătoarea.

„Săptămâna Financiară" nu a reuşit să-l contacteze pe patronul firmei insolvente pentru a răspunde acestor acuzaţii. În plus, nici administratorul judiciar nu a reuşit să-l contacteze.

Peste 30 de creditori

Sami Imobiliar, dezvoltatorul proiectului, are peste 30 de creditori. Printre aceştia figurează şi persoane cu 40-50.000 de euro de recuperat dar şi persoane cu peste 300.000 de euro. Unele sume sunt provizorii, adică respectivii creditori trebuie să prezinte documente justificative pentru sumele solicitate. „E posibil ca unele sume mari din tabelul creditorilor să fie aşa de mari pentru că ar fi luat cu dobândă mare de la cămătari.

Pe de altă parte, mulţi cumpărători figurează cu sume mai mici decât au plătit, pentru că au zis mai puţin la plată", a declarat o cumpărătoare.

„Debitoarea nu a predat documentele prevăzute de art.28 din legea insolvenţei şi nu mai desfăşoară activitate la sediul social (toate notificările trimise de administratorul judiciar au fost returnate).

Propunerea administratorului judiciar este de intrare a SC Sami Imobiliar Construct SRL în faliment", a indicat administratorul judiciar în cadrul adunării creditorilor din urmă cu două săptămâni. Propunerea a fost aprobată de peste 60% dintre creditorii prezenţi. Rămâne de văzut ce poate fi valorificat din averea lui Adrian Samoilă şi dacă va recupera cineva vreun ban. Asta pentru că în comitetul creditorilor s-a propus atragerea răspunderii patrimoniale a patronului firmei.


Sursa

11 February 2011