Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Imopedia.ro, Ludovic Orban critică politica actuală a Guvernului privind infrastructura şi sectorul imobiliar.

Ludovic OrbanIMOPEDIA.ro: Credeţi că problemele legate de infrastructură îşi vor găsi soluţia în strategia actuală a Guvernului Boc? În viitorul apropiat, evident?

Ludovic Orban: Depinde strict de disponibilitatea guvernului de a atrage investiţii în domeniul modernizării infrastructurii. După cum arată bugetul, pentru infrastructură, nu pot fi decât sceptic şi pot să spun că Guvernul şi-a bătut joc de sectorul infrastructurii de transport şi nu înţelege că, de fapt, investiţiile în modernizarea, în construcţia de autostrăzi, modernizarea de aeroporturi sau construirea de noi aeroporturi, modernizarea căii ferate sunt nişte investiţii care ulterior vor fi recuperate foarte rapid şi vor aduce o dezvoltare economică. Din păcate, aproape niciun guvern de după 1990 nu a gândit în acest fel.

IMOPEDIA.ro: Cine este de vină pentru actuala criză imobiliară, în opinia dumneavoastră?

Ludovic Orban: Din păcate, suntem într-o situaţie de reducere a tranzacţiilor aş putea spune aproape dramatică, este o perioadă de scădere a ritmului de construcţie.

Sunt mai multe cauze care au condus aici.

Prima este legată de domeniul financiar bancar. Din păcate în România, sistemul financiar bancar a blocat creditarea, atât creditarea pentru construcţii - creditul ipotecar, cât şi creditarea investiţiilor al firmelor din acest domeniu. Din păcate, nu ştiu în cât timp, sistemul financiar bancar din România este compus într-o proporţie extrem de importantă, din sucursale ale unor bănci mamă, care au sediile în alte ţări şi care au probleme lor, vor avea capacitatea să reia creditarea la un nivel normal.

Un al doilea motiv al stării extrem de proaste din domeniul imobiliar ţine şi de factorul psihologic. Adică mulţi oameni stau cu banii sub plapumă, cu banii la cearceaf estimând scăderea preţurilor pentru terenuri, case şi aşteptând un nivel cât mai redus al preţurilor.

Tot psihologic, se produce un alt fenomen, foarte mulţi nu lasă la preţ, decât dacă sunt obligaţi să vândă, sunt în situaţie limită. În felul acesta practic, toate tranzacţiile sunt frânate sau poate blocate, din cauza factorului psihologic.

Al treilea lucru ţine de atitudinea Guvernului care nu susţine deloc zona imobiliară, prin crearea de instrumente de stimulare a investiţiilor în domeniul imobiliar şi în fine e o chestiune care ţine şi de comprimarea afacerilor, cel puţin pe sectorul imobiliar reducându-se investiţiile străine, numărul de firme care operează în România, practic a scăzut cererea şi din acest motiv. Semne au apărut încă din mai iunie anul trecut că ne îndreptăm spre o situaţie de criză în domeniul imobiliar.


IMOPEDIA.ro: 
Mai este interesantă piaţa imobiliară de la noi pentru investitorii străini?

Ludovic Orban: Piaţa este în continuare atractivă prin faptul că există cerere. Din motive pe care le-am descris, de natură financiar-bancară, psihologic, este şi o reducere a veniturilor populaţiei, cererea a suferit o comprimare. Dar nevoia oamenilor de locuinţe, a firmelor de spaţii în care să-şi desfăşoare activitatea este o nevoie care continuă să existe. În condiţiile în care se normalizează cât mai curând problema financiară-bancară, eu cred că vom asista la o reluare a creşterii pe acest sector.


IMOPEDIA.ro:
Banii de la FMI vor da o gură de oxigen pieţei imobiliare?

Ludovic Orban: Trag speranţa că banii care vor ajunge la Banca Naţională să fie folosiţi pentru a susţine reluare unei activităţi normale în sistemul financiar-bancar. Acest lucru cu siguranţă va avea un impact favorabil. Sper, de asemenea, ca banii să nu fie tocaţi pe cheltuieli guvernamentale şi să fie folosiţi pentru investiţii, în special partea provenită de la Comisia Europeană. Partea de împrumut de la Comisia Europeană să fie folosiţi astfel încât să creeze dinamism în sectorul investiţiilor publice.

IMOPEDIA.ro: Să revenim la piaţa imobiliară şi să vorbim de preţurile locuinţelor, terenurilor pe care le-am văzut până în momentul declanşării crizei.

Ludovic Orban: Preţurile erau cu siguranţă mari. Se ajunsese la preţuri absurde, comparate cu veniturile populaţiei. Practic preţurile respective au ţinut cont numai de zona celor 8-10% din populaţie care au venituri mari şi nu au ţinut cont de veniturile medii ale populaţiei. Din păcate în România s-a construit foarte scump, repet nu s-a ajuns la proiecte imobiliare care să fie accesibile populaţiei cu venituri medii.

IMOPEDIA.ro: Dar de acum înainte am putea asista la schimbări?

Ludovic Orban: Cu siguranţă. Marja de profit în domeniul investiţiilor imobiliare a fost foarte mare. Atât în ce priveşte locuinţele, cât şi în ce priveşte terenurile, pentru toate categoriile chiar şi pentru zona ce ţine de comercial. Investitorii, dezvoltatorii vor trebui să îşi reducă marja de profit şi să se orienteze spre proiecte care să fie mai accesibile populaţiei, pentru că altfel nu au cerere pe piaţă.

Teasing

Afla cine a declarat in exclusivitate pentru IMOPEDIA:

"Piaţa imobiliară din România nu este în momentul de faţă în cădere, ci îşi revine, pentru că pe această piaţă s-au practicat preţuri mult umflate artificial. Cred că de-abia de acum încolo se vor realiza adevăratele investiţii"

28 April 2009