Se schimbă constructorul pentru tronsonul de autostradă Cernavodă-Medgidia. CNADNR va scoate la licitaţie, în luna mai, proiectarea şi construcţia acestei părţi din Autostrada Soarelui, după ce a reziliat contractul acordat companiei franceze Colas. Lucrările vor începe până la finele anului, a declarat ministrul Transporturilor, Anca Boagiu.

Sursa:infrastructura.info"Ca urmare a notificării de reziliere a contractului, Colas a început retragerea utilajelor de pe şantier, chiar în perioada în care ar fi trebuit să îşi corecteze deficienţele. Estimăm că în august vom avea semnat un nou contract, iar până la finele anului să începem lucrările fără a conduce la decalaje de termene în ceea ce priveşte starea acestor lucrări", a afirmat Boagiu, citată de Mediafax.

Motivul rezilierii? Firma franceză a cerut suplimentarea valorii contractului cu 16 milioane euro, din cauza modificării traseului pe o distanţă de 14 km din lungimea totală de 20 km a tronsonului. Suma este dublă faţă de cea de opt milioane de euro anunţată anterior de Boagiu ca fiindsolicitată de Colas.

"Au solicitat costuri suplimentare importante, adică 16 milioane euro, în condiţiile în care evaluarea consultantului arată că noul traseu costă cu cinci milioane euro mai puţin", a spus Boagiu.

Ministrul a menţionat şi alte motive pentru care a decis rezilierea contractului, respectiv solicitarea pentru prelungirea termenului final cu doi ani, pentru 2013, nefinalizarea proiectului pe o distanţă de 14 km şi începerea construcţiei pe o distanţă de 5,5 km cu un an întârziere, respectiv în vara anului 2010.

Boagiu a spus că rezilierea acestui contract reprezintă "un semnal extrem de puternic" dat de Ministerul Transporturilor tuturor companiilor de construcţii care lucrează în infrastructură.

"Este momentul în care trebuie să se înţeleagă, o dată pentru totdeauna, că România nu este ţara nimănui. Nu este loc în care constructorii au libertatea să nu îşi onoreze obligaţiile, bazându-se pe o clemenţă dusă până la infinit din parte autorităţilor", a spus ministrul Transporturilor.

Ea a declarat în mai multe rânduri, în acest an, că autostrada Soarelui va fi deschisă circulaţiei în vară, chiar dacă lucrările nu vor fi încheiate în totalitate.

Ca reacţie la anunţul ministrului privind rezilierea contractului, Colas a susţinut că a primit autorizaţiile şi terenurile doar pentru construcţia a 6 km din tronsonul Cernavodă-Medgidia, aşteptând decizia oficială pentru restul de 14 km.

Colas a primit în noiembrie 2008 contractul pentru tronsonul de autostradă Cernavodă-Medgidia, în valoare de 224 milioane euro.

12 April 2011