Modernizarea stadionului Dinamo începe azi, cu ridicarea de la zero a unui bazin olimpic acoperit. Statul investeşte 9 milioane euro în acest proiect, care ar trebui să fie cel mai mare de acest gen din România. Aceasta este doar una dintre schimbările care se întâmplă la Dinamo. Deşi complexul sportiv va avea o cu totul altă faţă anul viitor, stadionul câinilor roşii va rămâne neschimbat. Discuţiile despre demolare nu au existat niciodată în interiorul clubului sportiv.

19467-macheta-bazin-olimpic-dinamo-exterior-2.jpgDespre construcţia bazinului olimpic acoperit de la Dinamo se vorbeşte încă din 2009, atunci când firma de construcţii Erbaşu a câştigat contractul de execuţie. Situaţia s-a tărăgănat însă la nivel de aprobări, dar atât planurile cât şi contractul au rămas valabile, iar azi încep lucrările de construcţie.

„Avem un grafic de execuţie, astfel încât în 12 luni proiectul să fie finalizat. Eu zic că până la sfârşitul lui august anul viitor vom termina. Se începe cu demolarea şi consolidarea, pentru că locul bazinului se află la marginea gropii, foarte aproape de şosele şi case, care nu trebuie periclitate. Începem cu partea de fundaţie, o zonă mai delicată, pentru că aceasta se va realiza sub nivelul apei freatice. Deci consolidarea pe toate planurile este prima prioritate.", a declarat pentru IMOPEDIA.ro Cristian Erbaşu.

Coordonatele noului bazin olimpic Dinamo

19468-macheta-bazin-olimpic-dinamo-interior.jpg• Bazinul de înot pentru competiţiile olimpice va avea o lungime de 50 m şi o lăţime de 25 m, cu adâncimea maximă de 2 m.

• Bazinul de antrenament va avea lungimea de 25 m şi lăţimea de 12,5 m, cu adâncimi cuprinse între 1,2 şi 1,6 m. Clădirea care va cuprinde bazinul olimpic va avea trei etaje şi subsol, conform Primăriei Sectorului 2, care a emis autorizaţia de construcţie abia la începutul anului 2011.

• La subsol se vor afla spaţiile tehnice, vestiarele, săli de fitness şi masaj, grupuri sanitare. La parter se vor afla cele două bazine, vestiare, grupuri sanitare şi birouri. Etajul 1 va fi destinat tribunei pentru public, care va avea 800 de locuri, iar la etajul 2 se va afla tribuna VIP şi pentru persoanele cu handicap, precum şi cabine pentru transmisiile radio-tv şi de presă.

• Clădirea va avea o înălţime de 16,4 m şi o suprafaţă construită de 3874,75 mp.

• Terenul pe care se va construi bazinul are o suprafaţă de 6.400 mp şi aparţine clubului Dinamo.

În cadrul complexului Dinamo mai există un bazin olimpic, dar descoperit. Şi el este acum în curs de renovare.

„Modificăm bazinul olimpic descoperit care a fost construit pentru Olimpiada din 1981, deci are o vârstă venerabilă. Acum noroc că s-au dezlipit gresia şi faianţa şi nu am avut de ales, trebuie să îl refacem, altfel sunt convinsă că ar fi rămas la fel.", a spus pentru IMOPEDIA.ro Elisabeta Lipă, preşedinte CS Dinamo.

Nu stadionul Dinamo se demolează, ci alte componente ale complexului sportiv

Stadionul Dinamo, despre care s-a spus că se va demola, rămâne în picioare momentan. Este una dintre părţile cele mai bune ale complexului sportiv, iar clubul nu are niciun fel de plan de modernizare cu el.

„Ca şi Club Sportiv, stadionul nu mă deranjează. Are cea mai modernă pistă de atletism din ţară, are vestiare, are duşuri... Că nu corespunde standardelor clubului de fotbal, asta nu mai este problema clubului sportiv. Demolarea stadionului este una metaforică, se referă mai degrabă la restul complexului. Nici nu s-a pus vreodată problema dărâmării stadionului, în plus ar fi vorba de cheltuieli de sute de milioane de euro.", continuă Elisabeta Lipă.

Adevăratele priorităţi de modernizare ale clubului nu au niciun fel de legătură cu fotbalul. Sunt însă milioane de euro investite în toate celelalte componente sportive.

„Am avut o sală de sport veche de când e clubul, dacă mai ţineam competiţii în ea cădea tavanul peste sportivi, a trebuit demolată. A stat în paragină o groază de ani şi nu s-a ocupat nimeni de ea. În sfârşit s-a aprobat, se construieşte, se termină şi noi suntem fericiţi să avem o sală, pentru că avem sportivi împrăştiaţi în tot Bucureştiul. Va fi gata în octombrie, construcţia a durat doi ani, dar s-a stat vreo cinci până s-au găsit surse de finanţare.", continuă Elisabeta Lipă.

Urmează sala de lupte şi gimnastică, precum şi pavilionul central al clubului pe lista obiectivelor de consolidat. Trebuiesc modificate şi reţelele electrice şi canalizarea, pentru că toate aceste schimbări cresc capacitatea, iar cele vechi devin insuficiente.

Toate investiţiile de modernizare de la Dinamo se fac prin Compania Naţională de Investiţii, instituţie coordonată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Citeşte şi Stadioanele mobile dinamitează investiţiile în arenele clasice

28 June 2011