Lucrările de reparații de la bloc sunt un permanent motiv de discordie între vecini. Cu toate acestea, ele sunt absolut necesare, mai ales pentru confortul celor care locuiesc la extremele clădirii. Împărțirea costului este cea mai mare problemă, iar companiile care oferă servicii de mentenanță încearcă să ofere pachete convenabile pentru toți locatarii.

36651-subsol.jpgBlocurile vechi, care nu sunt termoizolate, aduc cele mai multe probleme locatarilor, indiferent de sezon. Cei mai afectați sunt locuitorii de la atajele de jos și cele de sus. În cazul celor care locuiesc la etajele superioare, cele mai des întâlnite probleme sunt legate de izolație. Cei de la parter sau etajul unu au, cel mai des, probleme cu instalațiile. Locatarii de la etajele intermediare resimt mult mai rar aceste probleme, motiv pentru care ei sunt arareori dispuși să împartă cheltuielile.

„Acordul majorității este întotdeauna greu de obținut, negocierile sunt dificile, chiar și atunci când sumele sunt modice, de ordinul a câțiva lei pe lună de apartament. Dar în ciuda discuțiilor în contradictoriu, aproape întotdeauna se ajunge la o soluție, mai ales dacă există experți de față, care să aibă argumente solide și să nu se lase prinși în conflict. Astfel, toți locatarii pot înțelege beneficiile hidroizolațiilor și termoizolațiilor, care sunt și cele mai cerute servicii”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Mihaela Mandache, administrator Building Admin SRL.

Proprietarii sunt adesea prea prinși în conflict pentru a identifica soluția cea mai bună pentru toată lumea

În cazul hidroizolațiilor, prețul estimativ este de 40 lei/mp, în timp ce schimbarea unei conducte pentru un bloc de patru etaje costă aproximativ 1.700 euro pentru 11 metri liniari de conductă. Împărțite la toți proprietarii, costurile sunt suportabile. Dar înverșunați în conflictele de moment, locatarii blocurilor uită un aspect important: cu cât mai mult este amânată lucrarea, cu atât crește prețul. Pentru că o lucrare de urgență include costuri neprevăzute. La cealaltă extremă, unele lucrări pot fi anticipate sezonier, ceea ce conduce la un confort sporit pentru toți locatarii. 

„De cele mai multe ori, locatarii se plâng că le plouă în casă sau că trece frigul de parcă pereții nici nu ar exista. Sunt situații care se repretă an de an, cu reparații făcute prin încropire, la care, dacă aduni costurile, ies mai scumpe decât dacă se făcea lucrarea responsabil de la bun început. Costurile sunt cu atât mai mici cu cât lucrarea este făcută mai repede și mai bine, iar manopera este mai ieftină, pentru că și nouă ne este mai bine să muncim la un proiect care nu este complicat”, explică pentru IMOPEDIA.ro Marius Stavarache, manager Sud Management Group.

Asociațiile de proprietari interesate de mentenanță permanentă plătesc tarife mai mici

Pentru a evita situațiile de urgență, costurile suplimentare, dar și conflictele aferente fiecărei probleme administrative, multe companii din domeniul administrării blocurilor au delegați care se ocupă de comunicarea cu clienții. De asemenea, asociațiile de proprietari care aleg să lucreze în sistem de abonament, primesc prețuri preferențiale, mai mici decât cele pe care le-ar plăti dacă ar contracta compania pentru proiecte punctuale.

„Avem abonamente mai mici de 100 de lei/an care asigură un discount de 10% pentru orice lucrare, iar manopera este gratuită. Pentru clienții care plătesc abonament, unele materiale nici nu se plătesc, dacă este vorba despre lucrări de rutină sau mentenanță. Un alt beneficiu este acela că suntem la dispoziția lor permanent, indiferent de oră sau sărbătorile legale. Când apare o problemă, venim imediat să o rezolvăm”, explică Mihaela Mandache.

Un asemenea contract poate ușura considerabil munca asociațiilor de proprietari și poate crește confortul proprietarilor. Momentan însă, aceste servicii sunt contractate în special de companii. Un alt serviciu folosit de companii, dar destinat și blocurilor de locuințe, este externalizarea serviciilor de curățenie. Acestea sunt făcute profesionist, cu utilaje și produse eficiente, motiv pentru care prețul este mult mai ridicat decât s-ar plăti în cazul femeii de serviciu clasice. Aceasta poate ajunge și la 1 euro/mp.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

24 March 2015