Visează să trăiască în Statele Unite ale Americii şi să se împartă între cele patru case de vacanţă despre care ştie exact unde i-ar plăcea să se afle. Însă atunci când deschide ochii Lucian Mândruţă este în vila sa din Pipera, pe care recunoaşte că nu ar putea să o părăsească decât în cazul în care ar trebui să se mute mai aproape de şcolile la care învaţă copiii săi. Jurnalistul s-a mutat aici în urmă cu opt ani, după ce a realizat că familia lui are nevoie de mai mult spaţiu. Şi-a analizat opţiunile şi a ajuns la concluzia că Bucureştiul nu îi poate oferi ceea ce îşi dorea. Aşa că a dat Capitala pe Pipera.

15309-principala.jpg"Eu n-am vrut să plec neapărat din Bucureşti, dar nu îmi puteam permite un apartament cu cinci camere în Bucureşti, în momentul în care am cumpărat casa aceasta. Erau foarte scumpe. Casa asta în 2002, pentru cine nu mai ţine minte, o casă în Pipera, în 2002 era o soluţie pentru oamenii care nu erau foarte bogaţi. A devenit un miraj în 2005- 2007, când casa asta era jumătate de milion pe piaţa aia super umflată. Evident, acum s-a prăbuşit şi s-a întors la valoarea ei de vreo 100.000, cu cât am luat-o şi noi. Când am luat-o noi, era pur şi simplu soluţia care ni s-a părut la îndemână, potrivită pentru bugetul nostru", spune Lucian Mândruţă, care îşi aminteşte că, atunci când a ales să se mute în Pipera, locul era total diferit. „Când am ales eu zona Pipera, era pământul făgăduinţei. În 2002, încă nu era nici traficul din ziua de astăzi, aici mare parte din ce vedem în ziua de astăzi, în jur, era câmp, Becali încă nu era celebru, praful nu se ridicase la doi kilometri în atmosferă. Pipera chiar era în regulă atunci, erau preţuri bune la terenuri", povesteşte jurnalistul, căruia i-a plăcut locul cu pricina de la bun început. În plus, preţul era decent, aşa că nu a stat pe gânduri. „Am luat casă aici, în Pipera, zic eu, într-un moment în care era foarte atrăgător. Am vândut un apartament în oraş şi am cumpărat o casă aici, pentru diferenţă am făcut un credit. Ca să vă dau un indicator, rata la credit acum e 400 de euro. Dar toate astea se întâmplau înainte să înceapă boom-ul imobiliar şi, evident, cu mult înainte de prăbuşirea imobiliară".

Între timp, jurnalistul a văzut şi reversul medaliei. Partea bună este însă că avantajele de a avea o casă în Pipera sunt mai multe şi mai importante decât dezavantajele. „Avantajele în Pipera sunt că eşti suficient de aproape de Bucureşti şi, în acelaşi timp, poţi să ai o grădină, poţi să ai linişte, aici e linişte, şi poţi să ai un pic de aer mai curat. Dezavantajele sunt, în principal, legate de trafic. Traficul a fost absolut îngrozitor înainte de criză. Acum, de când cu criza, eu cred că a scăzut la vreo 60%-65% din ce era atunci. Nu mai sunt nişte blocaje îngrozitoare, s-au mai rezolvat lucrurile. Iar în momentul în care o să se lărgească Iancu Nicolae până în Bucureşti, aproape de Herăstrău, atunci cred că vom rezolva şi problema cu traficul. Am unde să parchez maşina, ceea ce înţeleg că în Bucureşti este un coşmar, nu am vecini care să dea manele la maxim, pentru că suntem oameni din aceeaşi categorie socială", punctează Lucian.


Casa familiei Mândruţă a costat 110.000 de euro şi a fost gata foarte repede. "În 2002 a început construcţia, s-a terminat prin 2003, atunci ne-am mutat şi noi, la începutul anului. Ea este făcută într-un ansamblu de vreo 100 de case, ne-am ales doar modelul din vreo zece modele, în rest terenul l-am luat pe acela care venea la rând, care s-a nimerit să fie liber. Casa are circa 130 mp fără terasa în care stăm acum, pe care am adăugat-o ulterior, restul terenului cred că are în jur de 360 mp", explică omul de televiziune.

Recent, jurnalistul a extins suprafaţa construită din cauza unui viciu... "Am făcut terasa asta pentru că acum un an şi jumătate m-am apucat de fumat. Şi atunci am avut nevoie de un loc unde să mă refugiez de copii, să nu îi afum. Între timp m-am lăsat de fumat, dar am rămas cu terasa".

Chiar şi după opt ani, Lucian Mândruţă este mulţumit de locuinţa lui şi n-ar da-o pe casele imense, care sunt acum la modă. "Nu-i o casă foarte mare. 130 mp în vremea aceea era o casă medie. Astăzi ar fi o casă mică. Acum casele se fac la 200-300 mp. Sunt oameni care visează departe şi cred că e o exagerare. Adică... noi ne-am simţit foarte bine în asta", spune Lucian, care mărturiseşte că o mică modificare tot ar face. "Deasupra garajului poate mi-aş face o cameră din asta de hobby, de tras de fiare, jucat ping-pong".

Lucian Mândruţă este cât se poate de mulţumit şi de vecinii săi. Nu de alta, dar se cunosc de multă vreme. "Lucram la ProTV atunci şi am fost vreo 5 sau 6 care ne-am negociat case aici în zonă. E Vadim Vâjeu la vreo trei case mai încolo, Teo e la două case în spatele meu, producătorul lui Teo e la trei case în spatele meu, era să se mute şi Andreea Berecleanu", îşi aminteşte jurnalistul.

Lucian Mândruţă a vizitat multe locuri din diferite colţuri ale lumii, iar dacă îl întrebi unde i-ar plăcea să trăiască, răspunsul vine prompt. "Statele Unite, casa de vacanţă în Cape May, pe malul oceanului Atlantic. Mi-ar mai plăcea o casă de vacanţă în Manhattan City Beach, în Los Angeles, am locurile clar stabilite. Mi-ar mai plăcea o casă de vacanţă în Las Vegas - mie îmi place Vegas-ul foarte mult, e o butaforie uriaşă, dar e fun şi de asemenea mi-ar mai plăcea o casă de vacanţă în sudul Franţei, undeva între Marsilia şi Saint Tropez."

Ceva mai aproape de realitate este însă „reşedinţa" de vară a familiei Mândruţă. „Am un fel de casă de vacanţă care este barca mea şi care este un pic a doua casă şi care este în Mangalia."

Însă, spune Lucian, până la urmă nu prea contează câte case ai, cât sunt de mari sau dacă au fost amenajate de un specialist în design interior. Important este să te simţi acasă.

„Trebuie să ai tu amintiri frumoase legate de acea casă. Nu există o casă urâtă este doar o casă în care tu nu ai găsit suficientă căldură, dragoste, înţelegere. Dacă ai toate lucrurile acestea orice casă e frumoasă", crede omul de televiziune.


21 November 2010