Programul "Prima casa 2" a temperat scaderea economica din acest an, de la -2,2, respectiv -2,3%, la un nivel estimat de -2,1%, in conditiile in care doua treimi din impactul acestui program se vede in primul an, a declarat marti economistul-sef al Bancii Comerciale Romane, Lucian Anghel, informeaza NewsIn.

15727-1292850421.jpgBCR a revizuit estimarea de crestere a economiei romanesti din acest an, de la -3% la -2,1%.

"In ce priveste programul "Prima casa", in general doua treimi din impact se vede in primul an, iar o treime din impact in urmatorii patru ani. Fara programul Prima Casa 2, scaderea economica era mai mare in acest an.

Daca noi estimam -2,1% scaderea economica in acest an, fara programul Prima Casa 2 scaderea economica ar fi fost de -2,2% sau - 2,3%. Scaderea a fost aplatizata de acest program Prima Casa 2", a explicat Anghel.

Economistul-sef al BCR a mentionat ca programul "Prima casa" este una dintre masurile bune luate de Guvern, iar Romania are nevoie de continuarea unor astfel de programe. Chiar daca cele doua programe Prima Casa nu au avut impact asupra sectorului rezidential, au fost antrenate unele industrii, cum ar fi cea a mobilei sau a materialelor de constructii, sustine Anghel.

"Prin programul Prima Casa, mai mult de 30.000 de apartamente, respectiv 30.000 de familii si-au cumparat locuinte. Discutam de sume de 1,8 miliarde euro care, chiar daca in mare majoritate sunt pentru apartamente vechi, vanzatorii au incasat aceste sume. Discutam de 1,8 miliarde euro care au fost injectati in economie in cei doi ani.

Daca ne gandim ca sunt apartamente vechi, trebuie sa ne gandim ca acesti cumparatori si-au renovat in mare parte aceste apartamente - aici discutam de industria mobilei, industria materialelor de constructii, care ar fi fost mult mai puternic afectate. De asemenea, si rata somajului ar fi fost mult mai mare in lipsa acestui program", a mentionat Anghel.

Acesta a mai spus ca, in absenta programului "Prima casa", sustinut cu garantii guvernamentale, "recesiunea ar fi lovit Romania chiar si mai rau".

Oficialul BNR mai sustine ca pretul locuintelor noi, in special cel al apartamentelor, ar putea parea atractiv la o prima vedere, dar, cel mai adesea, acesta nu reflecta decat o parte a unei oferte mai extinse care per ansamblu este mai scumpa.


Sursa

21 December 2010