Părinții din Marea Britanie pun mare preț pe educație. La propriu. Potrivit www.mansionglobal.com, care citează un raport al Santander Mortgages, pentru a asigura accesul copiilor la școlile preferate, britanicii optează pentru locuințe situate în apropierea unităților de învățământ. Iar acest privilegiu îi costă cu până la 70.000 de lire sterline mai mult decât dacă ar cumpăra case sau apartamente care nu se află în aceste zone.

42189-londra.jpgAstfel, în Marea Britanie, părinții care au copii de vârstă școlară sunt pregătiți să plătească, în medie, cu 27.000 de lire sterline mai mult pentru o locuință, doar pentru a le asigura celor mici admiterea la una dintre cele mai bune școli.

”A locui în vecinătatea școlilor de top implică o majorare semnificativă a prețului caselor. Dacă o familie intenționează să se mute într-o asemenea zonă special pentru a spori șansele copiilor de a intra la o școală de elită, trebuie să fie pregătită să plătească un preț piperat. Părinții sunt gata să facă multe sacrificii pentru a le oferi copiilor cel mai bun început în viață”, a precizat Miguel Sard, director al Santander UK.

Londonezii sunt cei care plătesc cel mai scump acest beneficiu. Apropierea față de școlile de top îi costă, în medie, 70.000 de lire sterline în plus față de prețul caselor din împrejurimi. Pentru părinții din sud estul Angliei această facilitate scumpește locuințele, în medie, cu 40.000 de lire sterline, ceea ce înseamnă 13% din prețul acestora.

Pe de altă parte, părinții din Irlanda de Nord sunt cel mai puțin dispuși să plătească în plus pentru a locui în imediata vecinătate a școlilor de elită. Aici, suma medie achitată pentru acest beneficiu este de numai 2.700 de lire sterline.

Potrivit studiului realizat de Santander Mortgages, vecinătatea școlilor de elită este facilitatea pentru care cumpărătorii de locuințe sunt dispuși să plătească cel mai mult – 12% în plus față de prețurile caselor din apropiere. Pe locurile următoare în topul facilităților preferate de britanici se află dorința de a locui într-o zonă cu o rată scăzută a criminalității (+11%) și apropierea de mijloacele de transport în comun.

 

30 August 2018