Locurile de parcare sunt cel mai mare coşmar al şoferilor. Problema este cu atât mai amplă cu cât soluţiile întârzie să apară. Promisiunile pentru mai multe locuri de parcare sunt permanente, dar concretizarea este cea mai dificilă parte. Aşadar, şoferii nu pot decât să se adapteze şi să găsească cele mai bune soluţii în condiţiile date. Iar pentru a ajuta acest demers, există acum şi o aplicaţie pe telefonul mobil care găseşte cele mai apropiate locuri de parcare. Proiectul este nou pentru România, dar mulţi şoferi s-au arătat deschişi tehnologiei de ultimă oră. La fel şi oficialii statului, care au spus că, până la construcţia unor noi locuri de parcare, aceasta pare a fi cea mai bună soluţie pentru a-i ţine pe şoferi mulţumiţi.

26328-telefon.jpgIdeea locurilor de parcare pe telefonul mobil este simplă: ai nevoie de doar câteva clickuri pentru a avea acces la o bază de date care include 90% dintre locurile de parcare din România. Aplicaţia îţi arată imediat cele mai apropiate locuri de parcare din zona în care te afli sau în care vei ajunge. Este exact acelaşi sistem prin care şoferii aflau până acum despre localizarea benzinăriilor, spălătoriilor, vulcanizărilor sau service-urilor.

„Gradul de utilizare, numărul ridicat de descărcări şi review-urile pozitive confirmă faptul că şoferii români s-au adaptat rapid la facilităţile oferite de aplicaţia Auto.ro bazată pe serviciile din domeniul auto. Pentru a întări această convingere, am extins secţiunea Parcări cu sprijinul primit din partea autorităţilor locale, care ne-au oferit listele oficiale de parcări la nivelul întregii ţări şi le mulţumim pentru susţinere”, a afirmat Bogdan Axinia, General Manager Auto.ro, iniţiatorul aplicaţiei.

Pe telefon se vor afişa atât parcările publice cu plată, cât şi cele gratuite

Astfel, în secţiunea “Parcări” pot fi identificate atât parcările de interes public cu plată cât şi cele de interes public, fără plată. În principiu, şoferii pot afla informaţii despre toate parcările aflate în administrarea primăriilor sau a unor societăţi ce colaborează cu primăria. Acest lucru este valabil în toate marile oraşe ale ţării.

„Spre exemplu, Administraţia Străzilor Bucureşti ne-a furnizat o listă de 8.000 locuri de parcare existente în cadrul a 140 locaţii. S.C. CONFORT URBAN S.R.L., în calitate de administrator al drumurilor publice şi parcărilor din Municipiul Constanţa, ne-a furnizat 33 locaţii ce însumează peste 2.600 locuri de parcare. Din partea primăriei municipiului Braşov, am primit o listă de  2.475 locuri de parcare de interes public existente în 28 de locaţii. Primăria Municipiului Bacău ne-a furnizat 977 locuri de parcare existente în 18 parcări de interes public şi exemplele pot continua”, au declarat pentru IMOPEDIA.ro oficialii Auto.ro.

Oprescu promite încă 1.600 locuri de parcare în Bucureşti, până la finele acestui an

Dincolo de entuziasmul pe care l-au arătat pentru această aplicaţie, oficialii municipalităţilor vor să îi reasigure pe şoferi că lucrează activ la îmbunătăţirea situaţiei. În Bucureşti de exemplu, până la sfârşitul acestui an, un număr important de noi locuri de parcare ar trebui să fie indexat în aplicaţie.

„Aplicaţia vine în sprijinul şoferilor bucureşteni aflaţi în traficul aglomerat şi presaţi de timp, care trebuie să găsească un loc de parcare sigur, în câteva secunde. Cu doar un click pe telefonul mobil, şoferii pot afla care este cel mai apropiat loc de parcare, fără bătaie de cap. Bucureştiul are în acest moment aproape 8.000 locuri de parcare, urmând ca, până la sfârşitul acestui an, Primăria Municipiului Bucureşti să mai inaugureze alte 1.600 locuri în Capitală. Creşterea numărului de locuri de parcare este o prioritate pentru Primarul General Sorin Oprescu, care şi-a propus în acest mandat să îmbunătăţească viaţa şoferului bucureştean aflat în trafic", a declarat Alina Roman, Director General Administraţia Străzilor Bucureşti.

Aplicaţia găseşte parcările, dar nu garantează pentru locurile libere

Un singur neajuns are aplicaţia care găseşte locuri de parcare: nu poate garanta şi pentru disponibilitatea acestora. Dar programul este abia la început, iar dezvoltatorii lui garantează că vor lucra permanent la perfecţionarea lui.

„În prezent, aplicaţia oferă şoferilor români informaţii despre localizarea celor mai apropiate parcări de locul în care se află, nu şi informaţii privind disponibilitatea/indisponibilitatea acestor locuri. Ne gândim însa şi la dezvoltarea acestei facilităţi pe viitor”, conchid oficialii companiei într-un interviu acordat IMOPEDIA.ro.

CITEȘTE ȘI Peste 600 de noi locuri de parcare în Bucureşti. Află ce cartiere vor beneficia de parcări inteligente.

 

12 September 2012