Pe Strada Berzei din Bucureşti, pe unde urmează să treacă "diametrala nord-sud" a oraşului, trei excavatoare dărâmau miercuri după-amiază două case lipite una de alta. În ultimele săptămâni buldozerele au "tocat mărunt" în jur de 40 de construcţii pentru a lărgi artera prin care se poate ajunge de pe strada Ştirbei Vodă în Piaţa Victoriei, planul fiind ca în final să se poată circula pe un drum cu trei benzi pe sens.

16320-2-wide.jpgDemolatorii lucrează şi noaptea, când traficul rutier şi pietonal este mai redus. Traversarea acelei zone cu maşina reprezintă la ora actuală o aventură, în condiţiile în care gropile formate pe lângă şina de tramvai nu au mai fost reparate de multe luni.

Paradoxal, cu toate că a fost anunţat de multă vreme proiectul de lărgire a şoselei şi demolarea clădirilor, încă există locuitori ai zonei care abia acum se mută, cu buldozerele la uşă.

Nicolae Tănase, un bătrân în vârstă de 60 de ani, spune că deţinea în zonă un atelier de confecţii de plapume, saltele şi tapiţerie încă de la sfârşitul anilor '90. Acum trei ani, când piaţa imobiliară era la apogeu, Primăria Capitalei i-ar fi oferit suma de 50.000 de euro pentru a-l părăsi, însă bătrânul spune că nu a acceptat.

După trei ani, un reprezentant al primăriei a bătut la uşa atelierului bătrânului şi i-a oferit suma de 25.000 de euro, spunându-i că în cel mult trei luni de zile trebuie să-l părăsească. "M-au dat afară la fel ca pe toţi ceilalţi vecini ai mei, deoarece vor să lărgească strada", spune acum Tănase. "Nu o să-l mai deschid în altă parte pentru că nu am bani. Chiria e mult prea scumpă", a completat Tănase. El spune că nu a încasat banii şi că este în proces cu primăria.

"Atât timp cat este vorba de o ordonanţă de guvern sau consiliu local, demolările vor continua chiar dacă primăria este dată în judecată de către proprietari. Discuţia este pe baza sumei, nu dacă proprietatea va fi demolată sau nu", a spus Sebastian Guţiu, managing partner la compania de avocatură Schoenherr şi Asociaţii.

Reprezentanţii primăriei nu au putut fi contactaţi ieri pentru comentarii.

Şi singura benzinărie de pe Strada Berzei, care se afla în faţa pieţei Matache, a fost desfiinţată.

"Nu ne-a anunţat nimeni încă dacă ne vor dărâma casa sau nu", spune un alt expropriat, Petrică Ciocoiu. "Vecinii din faţă au primit bani şi acum îşi caută să se mute, sumele primite fiind cuprinse între 1.000 şi 1.500 de euro/mp." Demolările au început de la finalul anului trecut şi vor continua până la eliberarea traseului pentru noul bulevard prin care bucureştenii din sud vor putea ajunge mai uşor la polul de birouri din Piaţa Victoriei.


Sursa

4 February 2011