Proprietăţile spaniole sunt atractive pentru străinii cu bani, în special pentru europeni, datorită preţurilor mici şi a măsurilor luate de guvernul de la Madrid pentru a revigora piaţa imobiliară. Numărul cumpărătorilor de peste hotare a crescut cu aproape 30% în 2012 faţă de anul precedent, iar pentru prima oară, clienţii ruşi i-au depăşit pe cei englezi, ca pondere în piaţă.

29749-ijetlrahzf9i.jpgSpania este, în continuare, o destinaţie atractivă nu numai pentru turişti, ci şi pentru investitorii imobiliari de talie medie şi mică. Deşi cel mai recent raport emis de Institutul Naţional de Statistică relevă faptul că numărul total al tranzacţiilor imobiliare a scăzut cu 3% pe parcursul lui 2012 faţă de anul precedent, ponderea clienţilor străini a urcat semnificativ. Numărul tranzacţiilor încheiate cu cetăţeni străini a crescut cu 28,4%, conform datelor publicate recent de Consiliul General al Notarilor.

Preţul proprietăţilor în continuă scădere, măsurile implementate de guvern, dar şi eforturile continue ale agenţiilor de turism şi companiilor imobiliare de a îmbunătăţi imaginea Spaniei peste hotare au dat roade. Europenii cu buget disponibil nu se tem să îşi investească banii în Spania, ci consideră că este o oportunitate pe care nu o vor regreta în viitor.

  • 38.312 clienţi fără cetăţenie spaniolă au achiziţionat cel puţin o locuinţă în Spania, în 2012
  • Numărul cumpărătorilor străini este aproape de nivelul atins în perioada anterioară recesiunii, în 2007
  • Rusia şi Marea Britanie sunt ţările din care provin cei mai mulţi clienţi străini

„Realitatea din piaţa imobiliară spaniolă a ultimelor 12 luni este mult diferită faţă de ce s-a descris în presa internaţională. Spania este departe de a fi „în suferinţă”. Pe parcursul anului trecut, piaţa locuinţelor trecute de primul proprietar a fost revigorată de cumpărătorii străini. Clienţii de peste hotare provin din diverse ţări, iar numărul acestora aproape ajunge la nivelul din 2007”, a declarat pentru GPG Marc Pritchard, Sales & Marketing Manager în cadrul companiei de dezvoltare imobiliară Taylor Wimpey España.

Dintre cumpărătorii străini, ruşii reprezintă 27% din total, reuşind pentru prima oară să îi întreacă la număr pe englezi (24%), conform unei analize realizate de Taylor Wimpey España. Totodată, locuitorii de Europa de Nord sunt încrezători că acum este momentul oportun pentru a achiziţiona o locuinţă de vacanţă, într-o ţară însorită: numărul clienţilor ce provin din statele scandinave a urcat cu 311%. Harta investitorilor europeni este completată de germani şi italieni, iar din afara Europei, algerienii şi kuweitienii sunt cei care şi-au făcut resimţită prezenta în piaţa imobiliară spaniolă, în 2012.

NU RATA: România nu se mai află pe harta imobiliară a Europei şi ar putea fi invadată de investitori asiatici

 

21 March 2013