ghid1.gif (733 bytes)infotitlu.gif (651 bytes)
  
Locuintele pot fi cumparate si prin asociere
   

Revista CAPITAL - 10.03.2004

           Doua banci accepta codebitori la creditele ipotecare orice persoana, nu numai rude ale imprumutatului

           Avand in vedere restrictiile impuse de catre BNR creditarii, in special tinerii incep sa simta ca a cumpara o locuinta doar a lor incepe sa devina un vis din ce in ce mai dificil de realizat. Asta in ceea ce priveste creditul ipotecar (pe termen mai lung), cel imobiliar nefiind restrictionat. Venitul minim net lunar cerut de catre banca este unul dintre principalele criterii de selectie a ofertelor de credit ipotecar, alaturi de dobanda si comisioane.

  Dar ce este de facut daca esti foarte aproape de a indeplini aceasta conditie si totusi, pentru o suma mica, risti sa nu poti lua creditul? Daca nu ati reusit sa aduceti documente doveditoare ale altor surse de venituri permanente (venituri din chirii, dividende, activitati liberale) decat cele din salarii, una dintre solutii ar fi sa gasiti o persoana si impreuna cu aceasta sa cumparati casa. Aparent, situatia este simpla. Banca va calcula veniturile cumulate ale celor doi (sau mai multi) solicitanti si va acorda suma solicitata, urmand ca fiecare sa ramburseze o parte a creditului, in functie de intelegerea facuta.

  Dezavantajul este ca pana la urma cu aceasta persoana veti imparti si casa, nu numai datoriile catre banca, si pana la urma veti avea o casa care nu este numai a dumneavoastra. Dar trebuie sa priviti partea buna a lucrurilor: aveti casa dorita. Cele mai multe banci accepta in calitate de coplatitori doar persoanele care fac parte din familie, respectiv rudele de gradul I.

          "Parintii pot cumpara impreuna cu copiii o locuinta beneficiind de un credit ipotecar, dar vor fi si parintii, si copiii coproprietari ai locuintei; in aceasta situatie, vor fi analizate ambele gospodarii, pentru verificarea indeplinirii conditiilor de acoradare a creditului, iar analiza financiara se va face pentru cele doua familii", ne-a delarat Ana Cernat, director de credite la Domenia Credit.

           Exceptia de la regula o constituie Banca Transilvania si BRD care accepta si o persoana din afara familiei, nu numai o ruda, pentru completarea veniturilor necesare obtinerii creditului. Iar daca v-ati hotarat sa luati credit imobiliar de la HVB, sau de la Emporiki Bank (fosta Commercial Bank of Greece), trebuie sa stiti de la inceput ca nici una nu accepta codebitori pentru contractarea creditului. Inca un aspect important de care trebuie tinut cont este acela ca in cea mai mare parte a cazurilor rata lunara rambursata trebuie sa nu depaseasca 35% din veniturile lunare cumulate ale solicitantilor de credit.

           O data rezolvata problema venitului, trebuie sa vedeti si daca dumneavostra, si codebitorul ales va incadrati in limita minima sau maxima de varsta impusa de catre banca. Daca de-abia ati implinit varsta majoratului, doar Banca Transilvania si Miro Bank v-ar putea acorda creditul, in situatia in care indepliniti si celelalte conditii impuse; restul bancilor impun o limita mi- nima de varsta, in majoritatea cazurilor 25 de ani.

           De fapt, aceasta provine din conditiile legate de vechimea in campul muncii, care variaza de la banca la banca intre sase luni si trei ani in acelasi domeniu. Desi nici o lege bancara nu prevede o vechime minima pe cartea de munca, bancile o cer totusi pentru a fi sigure ca li se va rambursa imprumutul. Ca o regula genrala, solicitantul unui credit pentru cumpararea unei locuinte trebuie ca in momentul in care va fi terminat de rambursat imprumutul sa nu fi atins varsta pensionarii.

           BRD
          

10 martie 2004