» Locuintele in faza de proiect sunt mult mai ieftine decat cele aflate intr-o etapa oarecare a constructiei.
» Din momentul contractarii unui apartament proiectat "pe hartie" pana la finalizarea lui pot trece doi ani.
» Investitorii au profituri mari din revanzarea locuintelor contractate inainte de inceperea constructiilor.

Apartamentele noi achizitionate in faza de proiect costa mai putin cu circa 20% decat cele aflate intr-o faza oarecare a constructiei. De pe urma preturilor mai mici pot profita atat investitorii imobiliari - care isi permit sa astepte cativa ani finalizarea apartamentelor, in scopul revanzarii lor -, cat si cei care detin alte proprietati si nu se grabesc cu mutarea in casa noua.

Clientul isi finanteaza casa

Specialistii companiei imobiliare Regatta au explicat de ce este mai avantajoasa cumpararea unei locuinte "pe hartie". "Cumpararea in faza de proiect este un avantaj net de care beneficiaza utilizatorul final. Trebuie sa integram explicatia intr-un context ipotetic. Dam un exemplu teoretic. Constructia unui proiect dureaza in medie un an si jumatate, deci ne intereseaza sa stim pretul pietei in 2007 si sa-l estimam pe cel din 2009. Dezvoltatorul are finantare de la banca si isi poate permite sa construiasca si sa-l vanda la finalizare, la pretul din 2009. Acesta ar fi un dezavantaj. De aceea, el iti ofera optiunea sa iti finantezi propriul apartament, el reducandu-si costurile de finantare, ceea ce ii permite sa-ti vanda mai ieftin proprietatea", a declarat Camelia Bracea, real estate broker in departamentul de vanzari rezidentiale al Regatta. "Inghetarea" pretului apartamentului se poate realiza si prin achitarea unui avans de 25% din valoarea lui, diferenta de bani urmand sa fie platita la finalizare. "Dezvoltatorul pastreaza finantarea de la banca, iar costurile de finantare le suporta utilizatorul final. El se afla intr-un moment extrem de avantajos, nefiind afectat de cresterile preturilor in urmatorul an si jumatate. Gandind in perspectiva economica, o data cu cresterea puterii de cumparare, intr-un an si jumatate este foarte probabil ca tu sa-ti poti permite achizitia a doua camere, nu a unei garsoniere, ca in prezent. Tu blochezi cu avansul de 25% apartamentul de doua camere, iar pana la finalizare ai un salariu mai mare si o proprietate mult mai confortabila", a adaugat Bracea.

Profit din revanzare

Daca locuinta se contracteaza in momentul anuntarii proiectului imobiliar, discounturile acordate cumparatorilor ating chiar 20%. "Aceasta reprezinta o varianta foarte profitabila pentru cei care isi doresc un apartament intr-un bloc modern, dar nu se grabesc foarte tare sa se mute in locuinta respectiva, intrucat momentul finalizarii poate fi si la 2 ani distanta de cel al contractarii", afirma Monica Marin, partner manager la EuroMetropola. Ea spune ca achizitia locuintelor in faza de proiect este acceptata si de bancile finantatoare. Astfel, daca pana acum a cumpara prin credit ipotecar o locuinta in faza de proiect era o utopie (nu se finantau case fara cadastru si intabulare), acum bancile au inceput sa faca pasi timizi, dar importanti spre introducerea creditului ipotecar pentru achizitionarea unui bun viitor. "A cumpara proprietati inainte de finalizare este o optiune pentru investitorii care mai tarziu pot inregistra un profit care poate varia intre 40 si 60% prin revanzarea locuintei finisate si amenajate", a spus specialistul imobiliar.

Oferta mica, preturi mari

Intr-un raport al companiei de consultanta imobiliara DMI se arata ca apartamentele noi nu satisfac cererea pietei: "Cifrele oficiale arata ca actuala criza de locuinte nu va fi solutionata nici in urmatorii doi ani. Numai la nivelul Bucurestiului se inregistreaza o cerere de aproximativ 300.000 de spatii locative, in timp ce proiectele rezidentiale care au anuntat termenul de finalizare pana in 2010 nu promit decat putin peste 50.000 de locuinte", se spune in raport.
Sursa

9 October 2007