Stoparea pierderilor de energie ar putea creste valoarea apartamentelor vechi cu 10%. Proprietarii de apartamente vechi nu vor scapa de certificatul energetic in acest an, altfel Comisia Europeana ar putea declansa procedura de infringement impotriva Romaniei. Impactul pe termen lung al acestei masuri va fi insa in avantajul cumparatorilor, care vor fi corect informati asupra costurilor de intretinere generate de imobilul interesat.

sursa:financiarul.comPe de alta parte, proprietarii ar putea solicita un pret mai mare pentru o locuinta reabilitata termic sau, in cel mai negru scenariu, ar putea sa se puna la adapost de viitoarele scaderi de preturi ale apartamentelor.

Certificatul energetic pentru cladiri ar putea deveni obligatoriu pe la jumatatea acestui an daca Romania va obtine de la Comisia Europeana o amanare cu pana la trei luni a termenului de la care sa fie introdus acesta.

In caz contrar, Legea 372/2005 care prevede obligativitatea prezentarii la incheierea oricarui contract de vanzare-cumparare sau inchiriere a certificatului energetic va fi aplicata incepand cu martie a.c..

Pe de o parte, prin certificat, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a locuintei, exprimata, in principal, prin consumul total anual specific de energie. Pe de alta parte, in cazul proprietarilor vanzatori, cum piata i­mobiliara este tot mai competitiva, vanzarea sau inchirierea proprietatii de clasa inferioara, C sau D, asa cum sunt incadrate cele mai multe locuinte din Romania, va deveni o chestiune extrem de dificila.

In schimb, in cazul locuintelor reabilitate, in functie de caracteristicile cladirii si de investitii, pierderile de energie pot fi diminuate pana la pasivizare din punct de vedere energetic, fapt ce ar putea contribui la o majorare a pretului caselor vechi cu 5%-10%, crede Augustin Russu, director ge­neral la Baumix.

Legislatia europeana obliga statele membre sa urmareasca imbunatatirea eficientei energetice la utilizatorii finali. In Romania, procentul blocurilor vechi de locuinte care pot obtine un calificativ energetic favorabil, A sau B, fara a fi termoizolate, se apropie de 0%. Potrivit unui studiu privind securitatea energetica, elaborat de Institutul European din Romania, 30%-35% din consumul de resurse primare inseamna de fapt pierderi, jumatate din aceasta risipa fiind inregistrata in sectorul rezidential.

„Este important ca proprietarii de locuinte sa inteleaga faptul ca scopul final al legislatiei este reabilitarea termica a locuintelor, si nu doar atasarea la dosar a inca unui do­cument", se arata intr-un studiu al companiei Austrotherm. Pretul utilitatilor, in special al energiei termice pentru incalzire, care reprezinta aproximativ 57% din totalul utilitatilor, a atins un nivel care nu poate fi neglijat.

O parte importanta a consumului reprezinta de fapt pierderi cauzate de ineficienta unor locuinte nereabilitate termic, necorespunzatoare standardelor europene si romanesti. Prin lege, proiectantii de locuinte sunt obligati sa recomande solutii de izolare termica astfel incat consumul mediu anual pentru incalzire, apa calda si iluminat sa nu depaseasca 100 kWh/mp. In realitate, spatiile locative romanesti consuma 180-240 kWh/mp. Singura posibilitate de a redresa situatia ramane reabilitarea termica.

Daca facem bilantul costurilor de intretinere pentru o casa unifamiliala, reabilitata termic (sistem termoizolant de 5 cm), acestea vor fi, pentru sezonul rece, cu 44% mai mici decat in cazul unei locuinte neizolate. Daca izolatia termica este de 10 cm, costurile de intretinere vor fi reduse cu 68%.

Specialistii companiei Austrotherm spun ca izolarea unei locuinte trebuie gandita ca o anvelopa termica, de la fundatie pana la acoperis. Astfel, acestia recomanda folosirea produselor adecvate fiecarei izolari termice in parte. Pentru zona de fundatie, subsol si soclu, se recomanda folosirea produselor din polistiren extrudat (XPS), pentru izolarea termica a peretilor exteriori se recomanda polistirenul expandat (EPS), iar pentru izolarea acoperisurilor sau teraselor se recomanda atat EPS, cat si XPS, in functie de sistemul ales.

Cat costa?

Potrivit legii, Asociatia de locatari plateste 20% din costul total al lucrarilor de reabilitare, restul de 80% fiind asigurat de la Bugetul de stat si cel local.

Procentul de 20% din totalul lucrarii de reabilitare se imparte intre toti proprietarii, fieca­ruia revenindu-i o cota parte in functie de cota indiviza a fiecarui proprietar. In cazul in care asociatia sau unul sau mai multi proprietari nu isi pot achita partea ce le revine, primaria locala poate prelua partial sau integral costurile si poate decide modul in care se va recupera ulterior suma de bani.

Din cei 80% asigurati de stat, un procent de 50% din costuri este suportat de la Bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltarii Regionale, in limita fondurilor aprobate anual pentru acest program si 30% de la bugetul local, tot in limita fondurilor aprobate anual.

Romania este una dintre tarile europene care detine cele mai multe cladiri cu izolare redusa fata de media Uniunii Europene, peste jumatate din blocurile construite inainte de 1985 necesitand reabilitare termica. Studii intreprinse de Comisia Europeana, prin Centrul de Energie din Bratislava, au scos la iveala ca programele de reducere a pier­derilor de energie termica, implementate in Europa Centrala si de Est, trebuie sa cuprinda aproape toate blocurile facute din placi de beton, construite in cea mai mare parte intre anii 1960-1990.

„Din datele noastre, doar 35.000 de apartamente vor fi reabilitate termic pana la sfarsitul anului, desi numarul total de apartamente care tre­buie incluse intr-un astfel de program se ridica la 2,5-3 milioane", sustine Augustin Russu.


 

 

Sursa

18 February 2010