După o evoluţie calmă pe parcursul anului 2009, ­revitalizarea pieţei era ­aşteptată pentru 2010. În schimb, activitatea din ­primul semestru al lui 2010 s-a materializat într-o ­recesiune extinsă.

13683-144147-locuintele.jpgPoliticile guvernamentale, dezechilibrul economic şi lipsa încrederii în ziua de mâine i-au determinat pe români să îşi amâne planurile pentru cumpărarea unei locuinţe. Singurii dezvoltatori imobiliari care au marcat vânzări onorabile sunt cei care au construit apartamente pentru bugete mici sau foarte mici.


80% dintre clienţi au cumpărat locuinţe low-cost

În a doua jumătate a lui 2009, piaţa imobiliară părea să se revigoreze. Un scurt moment, o gură de aer pentru dezvoltatori, o clipă în care previziunile optimiste păreau realizabile. Însă totul s-a încheiat rapid. La sfârşitul primului semestru din 2010 s-a în­registrat o nouă scădere provocată de criza economică resimţită local. A fost un an întreg în care niciun dezvoltator nu a început lucrările la vreun proiect nou. Abia în primul semestru al acestui an s-a lansat primul proiect de la începutul crizei imobiliare. Aşadar, stocul de unităţi livrate în proiectele rezidenţiale de mari dimensiuni a atins pragul de 13.500 apartamente la finalul lunii iunie 2010, marcând o creştere de 23%, în comparaţie cu sfârşitul lui 2009. Dar cererea nu a ţinut pasul cu volumul livrărilor, aşa că stocul apartamentelor livrate, dar nevândute, a crescut la 3.700 la sfârşitul primelor şase luni din 2010, de la 2.500 de unităţi înregistrate la finalul anului trecut. De fapt, potrivit unui raport Colliers, volumul total al vânzărilor în principalele proiecte rezidenţiale abia dacă a atins 600 de unităţi în primele şase luni ale lui 2010. Iar aproape toate contractele semnate au fost pentru locuinţe dedicate bugetelor reduse. Acestea au însumat aproximativ 77% din vânzările totale realizate în primul semestru din 2010. Ansamblurile care se adresează clasei medii au generat doar 16% din totalul vânzărilor. „Deşi programul Prima Casă a fost în continuare susţinut de guvern, nu a înregistrat rezultatele aşteptate, mai ales spre sfârşitul semestrului (lunile mai şi iunie).", se arată în raportul Colliers. Conform datelor de la Fondul Naţional de Garantare, numărul de garanţii (apartamente noi şi vechi) acordate lunar a scăzut de la o medie de 2.300/lună în perioada iulie 2009 - februarie 2010 (Prima Casă I) la 1.320 garanţii/lună în perioada martie 2009 - iulie 2010 (Prima Casă II).

Ieftinirile, politica de bază a dezvoltatorilor

Dezvoltatorii imobiliari au continuat scăderile de preţ, iar estimă­rile specialiştilor arată că această tendinţă va continua. „Luând în considerare evoluţia pieţei rezidenţiale corelată cu cea a economiei naţionale, nu anticipăm o activitate mai intensă pe termen scurt (următoarele 6 - 12 luni). Prin urmare, estimăm o uşoară scădere atât a vânzărilor, cât şi a preţurilor, cauzată de tendinţele macroeconomice şi de politicile guvernamentale implementate la sfârşitul primului semestru (scăderile salariale pentru personalul administrativ, creşterea TVA şi schimbările din Codul Fiscal).", declară oficialii Colliers. Tot ei conchid că piaţa îşi va relua creşterea la 3-4 trimestre după revenirea economiei.


Sursa

22 September 2010