Principalul argument de atragere a cumpărătorilor de locuinţe în perioada actuală este acela că locuinţa pe care o achiziţionezi este finalizată. La mare distanţă de acest indirect instrument de marketing stau argumente precum procentaj mare al vânzărilor şi atragerea investitorilor speculativi.

Foto: sfin.roPe de altă parte, chiar şi pe o piaţă în aşteptare, şansele de vânzare a proiectelor finalizate sunt mult mai mari, având în vedere că sunt puţine. Cu alte cuvinte, oferta de proiecte finalizate în ultimele luni sau aproape de finalizare este foarte redusă. O să amintim aici câteva asemenea proiecte.  

 Ansamblul „Răsărit de Soare" s-a grăbit să finalizeze lucrările mai devreme cu nouă luni decât au estimat în urmă cu ceva timp. Aceasta este o excepţie pozitivă, în condiţiile în care cele mai multe ansambluri rezidenţiale promise a fi livrate în acest an sunt amânate la nesfârşit sau blocate.

Parte amuzantă e aceea că mulţi cumpărători au fost luaţi prin surprindere, existând posibilitatea ca aceştia să întârzie cu plata faţă de termenul livrării devansat. Cu foarte puţine oferte de apartamente finalizate noi în Bucureşti, în această perioadă, perspectiva vânzărilor este destul de bună. „Semnăm cel puţin un contract pe zi, cu Prima Casă, dar semnăm foarte multe pentru celelalte locuinţe vândute. Practic, acum ne batem doar cu apartamentele vechi", declară Romeo Căzănescu, directorul general al firmei Conarg Real Estate.

Reprezentanţii Conarg Real Estate, care este dezvoltatorul proiectului, susţin că nu e nicio problemă în acest sens. Ansamblul are 988 de apartamente şi este situat lângă hipermarketul Auchan din Titan. "Am vândut aproximativ 75% din proiect. Multe apartamente au fost vândute şi în ultimele luni, majoritatea prin programul Prima Casă. Oamenii au început să se mute", a declarat Căzănescu. Investiţia în construcţia proiectului, început în februarie 2008, a fost 60 de milioane de euro. Mai puţin de jumătate din bani au fost obţinuţi de la Raiffeisen Bank. O mare parte din finanţare a fost asigurată de firma-mamă Conarg.


„Am încasat doar avansuri de 5% cum e cazul programului guvernamental şi 25% pentru celelalte locuinţe vândute. Au fost însă şi cumpărători care au plătit cea mai mare parte din bani încă de la început. Investitori pentru achiziţii au fost puţini, mai precis doar doi au cumpărat 8-10 apartamente", a declarat Cristian Antemia, managerul de proiect.

Sursa

20 November 2009