Locuintele de vacanta de pe Valea Prahovei si din judetul Brasov s-ar putea scumpi in 2008 cu circa 10-15%, la fel ca anul trecut, estimeaza analistii imobiliari ai companiei Coldwell Banker Affiliates of Romania.

 Potrivit acestora, preturile vor creste si mai mult in cazul terenurilor, care sunt acum cu circa 30-50% mai scumpe decat la inceputul lui 2007.


Vile in loc de hoteluri

„Valea Prahovei si judetul Brasov continua sa ramana destinatiile preferate ale romanilor in ceea ce priveste casele de vacanta, in ultimii ani constatandu-se o crestere a numarului de pensiuni si vile construite pentru circuitul turistic. In conditiile in care sezonul estival pe litoral dureaza doar patru luni, ponderea cumparatorilor care se orienteaza spre o locuinta de vacanta este mai mare in cazul locatiilor montane, ce pot fi exploatate tot timpul anului”, sunt de parere specialistii Coldwell Banker Affiliates of Romania. Acesta este, de altfel, si motivul cresterii preturilor.

„Dinamica tranzactiilor de anul trecut a urmat aceeasi tendinta referitoare la cresterea atractivitatii terenurilor, in special pentru destinatii rezidentiale. Intrucat capacitatea de cazare a unitatilor hoteliere din zona montana si de pe litoral este mult depasita de afluxul anual de turisti, developerii se orienteaza spre locuinte de vacanta, investitia fiind amortizata mai rapid decat in cazul unui hotel, ce implica si costuri operationale”, precizeaza analistii. Zonele cautate cu predilectie de dezvoltatori sunt Brasov, Sinaia, Busteni, Poiana Tapului si Predeal.

Sursa

25 ianuarie 2008