Dezvoltatorii care se grăbesc să construiască locuinţe de lux în Londra, pentru a profita de cererea imensă venită de peste hotare, riscă să fie loviţi de o prăbuşire a preţurilor, avertizează un raport al firmei de consultanţă EC Harris publicat luni, transmite Reuters.

26220-locuintele-de-lux-din-londra-risca-o-scadere-ma.jpgRaportul estimează că în următorii 10 ani în cele mai scumpe cartiere din Londra ar urma să fie finalizate peste 15.000 de case şi apartamente în valoare de peste 38 miliarde de lire sterline (60 miliarde de dolari), în creştere cu 70% faţă de anul trecut. Aproximativ 3.800 de unităţi ar urma să fie finalizate numai în 2016, de şapte ori mai mult decât cele 500 de unităţi finalizate anul trecut.

'Dezvoltatorii se întrec între ei pentru că nu vor să scape acest boom care are loc în prezent. Există pericolul ca, în cazul în care toate aceste proiecte vor fi realizate, să fie o supraofertă masivă', a declarat Mark Farmer directorul EC Harris.

Potrivit brokerului imobiliar Knight Frank LLP, preţul pentru locuinţele de lux în Londra a crescut cu 49% faţă de nivelul inferior atins în luna martie 2009 şi în prezent sunt cu 14% peste vârful atins în 2008. Investitorii din străinătate, inclusiv cei din Orientul Mijlociu şi Europa continentală, consideră că piaţa imobiliară din Londra este o investiţie sigură în condiţiile turbulenţelor politice şi economice de pe pieţele lor domestice.

Alte riscuri includ o nouă devalorizare a monedei euro, care ar face piaţa imobiliară din Londra mai scumpă, şi modificarea sistemului de urbanism din Marea Britanie care ar facilita transformarea clădirilor de birouri în clădiri de locuit. 'Realitatea este că nimeni nu ştie care vor fi condiţiile peste cinci sau zece ani', informează EC Harris.

 

Sursa

3 September 2012