Să locuieşti la marginea oraşului era unul dintre visurile bucureştenilor din perioada de vârf a pieţei imobiliare. Fie că alegeau să îşi construiască o casă sau cumpărau un apartament nou într-un ansamblu cochet, tot mai mulţi români îşi mutau locuinţele la periferia Bucureştiului sau în localităţi învecinate. Toţi voiau linişte şi aer curat, chiar cu preţul unor compromisuri, precum probleme legate de infrastructură, distanţă mai mare faţă de oraş sau lipsa unui mijloc de transport în comun.

29625-sorin-rosu.jpgAstăzi, bucureştenii care vor să fugă din oraş se gândesc de două ori înainte să facă pasul. Cei care se încumetă sunt tineri, în general, şi aceştia caută ansambluri unde ajung mijloace de transport în comun aparţinând Reţelei Autonome de Transport Bucureşti. Despre piaţa locuinţelor  noi de astăzi şi cea din perioada de vârf a pieţei imobiliare, am discutat cu Sorin Roşu, Director General Apulum 94.

Cât de mult s-a schimbat piaţa locuinţelor noi faţă de perioada de glorie a pieţei imobiliare autohtone?

În 2013, cumpărătorul este mult mai educat, el ştie mult mai bine ce vrea şi mai ales ce poate. Dacă în perioada de aur, de mare expansiune în domeniul imobiliar, oamenii cumpărau doar ca să cumpere şi făceau rabat la multe lucruri, inclusiv la ceea ce îşi puteau permite să cumpere, în acest moment, cumpărătorul este mult mai circumspect, mult mai analitic în ceea ce înseamnă strict nevoia lui locativă şi analizează care sunt posibilităţile lui de plată pe termen lung. Oamenii nu mai sunt dispuşi să se împrumute doar de dragul de a avea o proprietate.

Eu consider că în acest moment avem de a face cu un public, cu nişte clienţii mult mai pregătiţi. Este adevărat însă, că aceştia sunt mult mai puţini şi problema este că cererea este mult mai scăzută decât în acea perioadă de aur. Drept consecinţă, preţul a scăzut foarte mult, vânzarea este mult mai greu de realizat, clienţii compară foarte mult produsele scoase la vânzare. Concurenţa este mai mare şi numărul de clienţi mult mai mic.

TE-AR PUTEA INTERESA: Prima Casă taie accesul solicitanţilor la locuinţe vechi. Va afecta acest nou program piaţa locuinţelor vechi?

Cu cât a scăzut preţul in cazul locuinţelor noi?

Preţul de vânzare pe aceeaşi zonă a scăzut mult. Dacă în perioada de vârf se vindea metrul pătrat construit, ceea ce înseamnă în medie 25% mai mult, şi cu 1.500 -1.600 euro, în acest moment preţul este de 1.000 euro/mp, în majoritatea zonelor. şi în acest moment când vorbim de zonele ultra centrale, preţurile sunt mari, numai că nu prea mai avem de a face cu prea multe proiecte în zona ultracentrală. În medie, putem vorbi de o scădere de 40% -50% din preţul atins în perioada de boom imobiliar.

S-au ieftinit în acelaşi ritm şi materialele de construcţii?

şi materialele de construcţii, şi forţa de muncă şi serviciile conexe au scăzut, bineînţeles pentru că altfel nu s-ar mai fi putut construi.

Ce modalitate de plată aleg, în general, clienţii în această perioadă?

Majoritatea cumpără prin credit Prima Casă. Mai există persoane care îşi completează bugetele cu ceva credite imobiliare sau credite de consum. Mai sunt si cereri cu achiziţie de la dezvoltator, dar noi întotdeauna le-am recomandat clienţilor să nu recurgă la această metodă. Are doua mari dezavantaje, un dezavantaj îl reprezintă siguranţa  tranzacţiei, atunci când contractezi un credit de la dezvoltator, transferul dreptului de proprietate se realizează la sfârşitul plăţii ultimei rate, peste cinci, zece ani, depinde de perioada creditului, şi nu ştim care va fi soarta respectivului dezvoltator, poate să intre în faliment, poate să intre în insolvenţă. Astfel, apare o mare nesiguranţă şi noi le recomandăm clienţilor să nu recurgă la această metodă. Al doilea dezavantaj îl reprezintă condiţiile fiscale, în acest moment pentru construcţiile noi, statul oferă aceste beneficiu de achiziţie cu 5% TVA, nu ştim dacă peste cinci ani, această derogare mai este valabilă şi clienţii se pot trezi că TVA-ul revine la 24% sau cine ştie cât va mai fi atunci.

Mai sunt ansamblurile rezidenţiale de la periferie atractive pentru cumpărători?

Aici este o întâlnire a cererii cu oferta. Atunci când vorbim de zone centrale şi ultracentrale, preţul terenurilor este mare, iar când un dezvoltator cumpără un astfel de teren trebuie să vândă mai scump, asta înseamnă că nu se mai încadrează în programul Prima Casă, având preţuri pe care mulţi cumpărători nu şi le permit. De aceea, multe dintre proiecte sunt la marginea oraşului şi atunci cumpărătorii au de ales între aceste proiecte aflate la marginea oraşului şi cele situate în zonele centrale.

Cele care sunt legate prin mijloace de transport sunt mai atractive.  Dacă ai autobuze, nu curse de legătură între localităţi, cu RATB, atunci ai şanse mai mari să vinzi. Am auzit de solicitări ale unor asociaţii de proprietari către RATB şi s-au soluţionat pozitiv.

Părerea dumneavoastră despre Noua Casă?

Trebuie văzut în ce termeni va fi aprobat noul program şi dacă va fi aprobat. Trebuie văzut ce înseamnă casă nouă, să construită din momentul apariţiei ordonanţei sau înseamnă nevândută niciodată de dezvoltator. Această temă a fost menţionată în programul de guvernare, dar de la sfârşitul lui decembrie, începutul lui ianuarie, niciun reprezentant guvernamental nu a mai spus nicio vorbă despre acest program. 

Gigi Becali pariază pe Noua Casă. VEZI cum vrea omul de afaceri să scoată bani din acest program



27 February 2013