C:\WINDOWS\Desktop\BI - RUN_nona\info_run_capital_0108.html

 

ghid1.gif (733 bytes) infotitlu.gif (651 bytes)
  
Locuintele cumparate prin ANL vor fi subventionate de stat
GARDIANUL - 03 / 07 / 2003

Potrivit expunerii de motive, Romania se confrunta in momentul de fata cu o criza majora in domeniul constructiei de locuinte, "cauzata de calitatea necorespunzatoare a locuintelor existente, care sunt uzate fizic si moral, de ocuparea inadecvata a fondului construit, precum si de numarul insuficient de locuinte".

Doar pentru prima locuinta
Beneficiaza de prevederile ordonantei "persoanele fizice cu cetatenie romana, domiciliate in Romania (...) pentru prima locuinta construita prin intermediul programelor promovate si derulate de Agentia Nationala pentru Locuinte". Creditele ipotecare carora li se aplica subventia de 4% se acorda doar solicitantilor aflati in evidenta ANL , "cu respectarea normelor interne de creditare ale bancilor". Trebuie retinut faptul ca toate creditele ipotecare acordate in conditiile amintite se exprima in euro, rambursarea acestora si a dobanzilor aferente facandu-se in rate lunare.

Numai pentru cei alesi
Trebuie precizat faptul ca nu chiar toata lumea va beneficia de subventionarea dobanzilor. Astfel, la art. 3 se precizeaza ca aceste subventii se vor acorda de catre Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului "in limita sumelor prevazute cu aceasta destinatie prin legea bugetului de stat".

Actul normativ prevede, de asemenea, ca pot beneficia de credite ipotecare prin ANL si, implicit, de subventionarea dobanzii, "si cetatenii si institutiile de credit din tarile membre ale Uniunii Europene (...) dupa data aderarii Romaniei la UE".

Solvabilitate mica, inflatie mare
Motivatia adoptarii acestei ordonante o reprezinta, printre altele, conditiile macroeconomice nu prea favorabile, care au determinat, potrivit expunerii de motive, o "solvabilitate limitata a populatiei si un nivel inca ridicat al inflatiei". In acest context, initiatorii actului normativ au avut in vedere constituirea unui parteneriat public-privat "intre autoritatea tehnico-administrativa, antreprenori si finantatori, in ideea diminuarii presiunii exercitate asupra bugetului de stat". In plus, s-a urmarit cresterea eficientei in creditare prin stimularea concurentei intre finantatori.

Se da cu o mana si se ia cu cealalta
Subventionarea dobanzilor la creditele ipotecare ar trebui sa duca, in viziunea Executivului, la cresterea numarului de locuinte, "fapt ce ar contribui la majorarea sumelor colectate cu titlu de impozit de catre autoritatile fiscale, determinand, practic, cresterea resurselor bugetare". Deci, asa cum rezulta din expunerea de motive, initiatorii ordonantei de urgenta si-au propus ca, prin subventionarea dobanzii, sa faca mai atractiva construirea de locuinte prin ANL, astfel incat tot mai multi oameni sa depuna cereri si sa plateasca avansul corespunzator pentru ca guvernul sa aiba si mai multi bani pentru realizarea programului de locuinte sociale. "Din cauza insuficientei resurselor de finantare, Agentia Nationala pentru Locuinte nu poate derula programul de constructii de locuinte care are in vedere realizarea a 28.000 de unitati locative", se precizeaza in documentul mentionat.

"Legea are si caracter electoral"
Anlistii economici sustin ca adoptarea acestui act normativ poate ajuta unele categorii de populatie, dar, pe de alta parte, are un pronuntat caracter electroral. "Trebuie avut in vedere faptul ca ANL a facut o bresa in domeniul creditelor ipotecare, numarul bancilor care acorda astfel de credite crescand semnificativ. In mod cert, in urmatorii ani, creditele ipotecare vor cunoaste o crestere exploziva, fapt care va trage dupa sine intreaga economie. Totusi, aceasta ordonanta are si un aspect electoral, care nu poate fi omis", ne-a declarat analistul economic Ionut Popescu.

Pe de alta parte, bancile sustin ca e o masura buna. "Aceasta decizie e binevenita, practicata si in alte tari, care va duce cu siguranta la dezvoltarea constructiei de locuinte", a spus directorul de comunicare al BNR, Corneliu Cojocaru.

Marius Guta



 

 

 

3 July 2003