Programul „Prima Casa", ce va demara la sfarsitul acestei luni, se va adresa si chiriasilor ANL, care isi vor putea cumpara locuintele cu credite garantate de stat, ne-au declarat surse guvernamentale.

Locuintele ANL vor putea fi cumparate prin Programul „Prima Casa“Este vorba de apartamentele construite in perioada 2000-2004. In acest moment, declaratiile politicienilor referitoare la tipul de locuinte care vor intra in program se bat cap in cap.

Programul guvernamental „Prima Casa", anuntat cu surle si trambite de premierul Emil Boc, este „dedicat" chiriasilor ANL.

«Programul „Prima Casa" are ca prim scop incurajarea creditarii. Prin acest program s-ar putea achizitiona, de catre chiriasi, locuintele construite de ANL în perioada 2001- 2004.

De asemenea, prin acest program se pot achizitiona apartamente de pe piata sau tinerii interesati isi pot construi locuinte», ne-au declarat surse guvernamentale.

In ceea ce priveste detaliile programului, exista o lipsa de concordanta intre declaratiile actorilor politici apartinand celor doua partide aflate la guvernare.

Daca ministrul pentru IMM-uri, Constantin Nita, spunea ca programul vizeaza doar casele nou-construite, dupa 1 septembrie 2008, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Bogdan Dragoi, afirma ca „Prima Casa" se adreseaza doar fondului locativ existent, nu finantarii locuintelor aflate in constructie si nefinalizate.

Totodata, inca nu au fost identificate mecanismele de functionare a acestui program, iar despre aparitia normelor metodologice nici nu poate fi vorba, desi mai este foarte putin timp pana cand programul va intra in vigoare. „Discutam cu BNR si cu Asociatia Româna a Bancilor sa gasim mecanisme prin care acest program sa functioneze.

Avem în vedere aplicarea programului pe o perioada de patru ani", afirma Nita duminica. Pe de alta parte, ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, declara luni ca este posibil ca programul sa se adreseze atat celor care nu au avut niciodata o locuinta, cat si celor care, in momentul de fata nu au casa, chiar daca in trecut au avut.

Analistii nu vad cu ochi buni programul

Analistul imobiliar Radu Zilisteanu crede ca acest program este nefundamentat si facut „pe genunchi". „Nu stiu ce o sa se aleaga de acest program, nu se stie nimic concret, nu sunt definite normele.

Este o nebuloasa totala creata de declaratiile contradictorii care se schimba de la o zi la alta", ne-a spus Zilisteanu. Referitor la declaratia ministrului Nita care spunea ca in program trebuie sa intre doar locuintele construite dupa 1 septembrie 2008, Zilisteanu afirma ca se restrâng termenii programului.

„Dupa 1 septembrie 2008, adica dupa declansarea crizei in Romania, au fost finalizate foarte putine locuinte. Acest lucru inseamna ca fondul locativ este unul destul de mic, aproximativ 4.000-5.000 la nivelul intregii tari", a mai spus expertul imobiliar.

Alti reprezentanti din domeniu sunt de parere ca programul va sprijini piata, doar daca economia va merge pe un trend pozitiv. „Este un prim pas bine-venit in sprijinul pietei imobiliare si a constructiilor.

Practic statul garanteaza pentru cumparatorii eligibili o suma de maximum 60.000 euro, scazand riscul pe care bancile participante il percep. Acest lucru va duce la o scadere de dobanzi si ca o consecinta la acordarea mai multor credite.

Probleme pot aparea daca economia isi continua trendul descendent pentru ca in caz de neachitare a ratelor de catre cumparatori statul va fi primul executat.

Ce-si doresc insa dezvoltatorii imobiliari, ca si ceilalti actori din piata de altfel, este o stabilitate legislativa adica, peste 6 luni cand sunt cu proiectele aproape gata sa nu fie anuntati ca programul nu mai este de interes", ne-a explicat Dan Chitafes, directorul Remax Impact.

Sursa

3 June 2009