Aproximativ 500 de milioane de euro doreste sa obtina actualul guvern din vanzarea celor 20.000 de locuinte construite prin Agentia Nationala pentru Locuinte si care in prezent se afla in proprietatea administratiilor locale.

sursa:financiarul.ro„Vom folosi acesti bani exclusiv pentru finantarea construirii unei noi serii de apartamente in cadrul programului locuinte pentru tineri", ne-a declarat Ioan Andreica, secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului. In cadrul conferintei IMOPEDIA, Ioan Andreica a dezvaluit modul de calcul al preturilor de vanzare pentru locuintele ANL.

Acesta spune ca preturile cu care ANL va vinde prin programul „Prima casa" au reiesit in baza istoricului licitatiilor pentru lucrari de locuinte din ultimele sase-opt luni. „Am adaugat la pretul astfel obtinut 10% garantie pentru evenimente neprevazute", precizeaza Andreica.

Evaluatorii sustin ca in cazul locuintelor ANL nu se poate face o generalizare de pret. „Unele locuinte ANL, mai ales cele cu vizibilitate in fata presei, au fost facute mai bine. Este cazul apartamentelor ANL din Bucuresti si marile orase.

In schimb, in provincie, pretul cu care vrea guvernul sa vanda locuintele ANL este, dupa parerea mea, chiar exagerat", spune Adrian Crivii, directorul Darian, companie specializata in evaluari. In cazul apartamentelor ANL din Bucuresti este posibil sa se fi facut o subevaluare, dar situatia trebuia analizata de la caz la caz. „Oricum, ideea unui pret unitar pe toata tara este total gresita", apreciaza Crivii.

Statul - dezvoltator in dificultate

Analistii imobiliari spun ca, in cazul locuintelor ANL din marile orase, statul se comporta ca un dezvoltator in dificultate, care accepta sa vanda sub pretul pietei, inclusiv sub cel al costurilor, pentru a-si redresa situatia financiara.

„Faptul ca imobilele ANL sunt vandute la asa-zisa valoare de inlocuire inseamna ca cineva va trebui sa suporte diferenta de pret", spune un dezvoltator care a dorit pastrarea anonimatului. In cazul locuintelor subevaluate, diferenta va fi suportata de cumparatorii de locuinte din provincie, care vor trebui sa achite un pret cu pana la 55% mai mare fata de costurile actuale practicate pe piata.

Oleg Cojocaru


 

Sursa

18 February 2010