Construirea de noi locuinţe pentru tineri cu fonduri din vânzarea celor existente către chiriaşi e împiedicată de primării şi de insuficienţa cererilor de cumpărare.

Aproape toate declaraţiile publice ale ministrului dezvoltării Elena Udrea fac referire la construirea de noi locuinţe pentru tineri, cu fonduri strânse din vânzarea celor existente către chiriaşi. Dacă nu sunt doar un exerciţiu de imagine, aceste declaraţii nu au nicio bază reală. Multe primării încă nu facilitează vânzarea, dar nici chiriaşii nu se grăbesc să depună cereri de cumpărare.

Scoaterea la vânzare a locuinţelor ANL către chiriaşi, la solicitarea acestora, s-a încercat şi anul trecut, iar anul acesta se vorbeşte tot mai des despre acest lucru. Cu toate acestea, până în prezent, vânzările sunt ca şi inexistente. Abia în noiembrie 2009 s-a vorbit de o locuinţă vândută undeva în judeţul Buzău. „De atunci am înţeles că s-au mai vândut câ­teva, dar... primăriile nu ne prea furnizează date actuali­zate", a declarat un reprezentant ANL care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Chiar dacă până în pre­zent nu s-a vândut mai nimic, asta nu-i împiedică pe guvernanţi să se întreacă în decla­raţii. „Este vorba de a putea vinde în perioada următoare în jur de 22.000 de locuinţe. Cu banii care se adună imediat facem alte noi locuinţe", a declarat premierul Emil Boc. De asemenea, ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea, îşi doreşte ca în următorii trei ani să construiască „100.000 de locuinţe pentru cei aproximativ 100.000 de tineri care s-au adresat în acest sens administraţiilor publice locale". Cel pu­ţin pentru acest an, bugetul MDRT e cam la jumătate fa­ţă de anul trecut. În acest timp, Bucureştiul şi alte mu­nicipii din ţară ţin locuinţele în ograda lor fără a le scoate în spaţiul privat al statului pen­tru a putea fi vândute. Nici chiriaşii nu se grăbesc cu cererile, fie pentru că nu le plac actualele locuinţe într-a­tât încât să le cumpere, fie pentru că nu au bani.

Preţul propus

Chiar dacă solvabilitatea unora dintre solicitanţi e in­cer­tă, până în prezent s-au propus mai multe variante de preţ de vânzare. Singura şan­să pentru ca anumite locuinţe ANL să fie vândute este ca pre­ţul acestora să fie sub cel al altor oferte de pe piaţă. Lu­crurile nu stau însă aşa, în opinia guvernanţilor.

Astfel, Guvernul a adoptat, la propunerea MDRT, o ho­tărâre prin care se modifi­că şi completează normele me­todologice de funcţionare a ANL. Preţul de ofertă este calculat de administratorii lo­­cali şi este legat de valoa­rea de înlocuire, actualizată a­nual de către MDRT. A­ceas­tă va­loare are în compu­nere mai mulţi indici, printre care valorile contractelor de antrepriză încheiate re­cent de ANL, dar şi un alt in­dice corelat perioadei când s-au înce­put lucrările. Cu alte cu­vinte, va conta la stabili­rea acestui preţ şi data la ca­re a fost construită respectiva lo­cuinţă. Mai precis, o lo­cu­inţă construită pe vârf de preţ, prin 2008, într-o localitate mică, ar putea avea un preţ de ofertă mai neatractiv faţă de o locu­inţă construită într-un muni­cipiu în 2002 sau 2003.






Sursa

26 April 2010