În Eforie Nord e mai ieftin să-ţi cumperi o locuinţă într-un ansamblu nou decât una în blocurile vechi de zeci de ani. Dezvoltatorii au înţeles că nu-i de glumit cu criza şi au pretenţii financiare mai mici acum.


"Care este explicaţia? Explicaţia este că aceste construcţii noi au fost începute în timpul crizei, iar dezvoltatorii trebuie să-şi amortizeze investiţia şi au redus substanţial preţurile, chiar şi cu 50% pe anumite segmente de piaţă" estimează Gabriela Ungureanu, consultant imobiliar Euro Imobiliare. Acum o garsonieră într-un bloc nou costă în jur de 25.000 Euro, în timp ce într-un imobil vechi ajunge şi la 35.000 Euro. Un apartament nou cu două camere se poate cumpăra la aproximativ 48.000 Euro, cu circa 7.000 Euro mai puţin decât o locuinţă veche.

„Paradoxal, preţurile raportate la metrul pătrat construit, nu sunt atât de jos. Eforie Nord şi Eforie Sud ţin un trend apropiat de Constanţa." susţine Ştefan Pangă, consultant imobiliar Boss Real Estate.

Dar degeaba au scăzut preţurile că tot nu se arată prea mulţi cumpărători dornici să se mute în casă nouă.

"Piaţa este blocată. Nu se închiriază, nu se vinde. În proporţie de 20% faţă de nivelul  anului 2008" este de părere Gabriela Ungureanu, consultant imobiliar Euro Imobiliare.

Cine se orientează spre această zonă? În exclusivitate cei din afara oraşului, turiştii, care vor o casă, un apartament la mare să îl aibă în permanenţă, pentru cei care îşi fac timp să vină să stea" spune Paul Dogaru, manager Coriax 97.  "Mai sunt persoane care mai caută un apartament de vacanţă în Eforie, şi în general pe tot litoralul. Cererea nu mai este însă atât de mare ca în anii anteriori. În anii anteriori se combina interesul de a avea o casă de vacanţă cu cel speculativ. Acum au mai rămas doar cei care vor să mai aibă un asemenea imobil în proprietate" adaugă Ştefan Pangă, consultant imobiliar Boss Real Estate.

Presaţi de bănci, unii dintre dezvoltatori caută tot soiul de soluţii pentru a-şi vinde locuinţele şi returna banii împrumutaţi. Una dintre variante este vânzarea apartamentelor la roşu sau gri. Dar strategia nu a fost una câştigătoare, chiar dacă metrul pătrat într-un apartament fără finisaje costă în jur de 450 Euro. Majoritatea cumpărătorilor vor o casă în la cheie. Fiind o locuinţă de vacanţă, cumpărătorii nu vor să bată drumul până la mare pentru a se ocupa de finisaje. 

"Este o tendinţă generală a dezvoltatorilor de a vinde la roşu sau gri. Pe interior nu sunt făcute finisaje, deci se renunţă la apartamentele la cheie" mai precizează Ştefan Pangă, consultant imobiliar Boss Real Estate.

"Ce s-a construit în Eforie Nord şi Sud? Foarte multe ansambluri rezidenţiale noi în Eforie Nord şi foarte multe vile pentru turismul particular, vile care merg foarte bine în turism în prezent. În Eforie Sud s-au construit vile, s-au început ansambluri, dar nu este căutat ca zonă" ne-a declarat Gabriela Ungureanu, consultant imobiliar Euro Imobiliare.

„Pe partea de Eforie Nord şi Eforie Sud au fost în general cereri de la începutul anului pentru pensiuni, pensiuni de la 20-25-30 camere în sus" spune Paul Dogaru, manager Coriax 97.

Despre terenuri, agenţii imobiliari spun că nici nu merită să discutăm în condiţiile de faţă.

"Terenurile merg foarte prost, nu se vinde nimic, ofertele sunt variate. Preţurile au scăzut chiar şi la 50%, în funcţie de zonă. Cele de la periferie au scăzut cel mai mult. Ce se mai caută, este de exemplu un teren de minimum 300 mp care să nu depăşească 100 Euro/mp într-o zonă bună. Înainte de anul 2008, preţurile ajungeau la 300-400 Euro/mp până la 1000 Euro/mp" apreciază Gabriela Ungureanu, consultant imobiliar Euro Imobiliare.

Piaţa chiriilor nu merge grozav nici ea şi ne referim la închirierile de lungă durată. Chiria într-o garsonieră ajunge la 150 Euro/lună pe termen lung, iar pentru apartamentele cu două-trei camere la 250-300 Euro/lună.

Agenţii imobiliari susţin că odată cu trecerea criezei, staţiunea Eforie Nord îi va atrage din nou pe cumpărători şi asta pentru că are o serie de avantaje. "Eforie Nord are o plajă foarte mare cu nisip fin, verdeaţă foarte multă. Este mai aproape de Constanţa, accesul este mai uşor către Constanţa. Eforie Sud este văzută ca o staţiune mai veche pentru bătrâni" spune Gabriela Ungureanu, consultant imobiliar Euro Imobiliare.

"Este o staţiune liniştită. Are o plajă lată şi curată. Eforie Nord este mult mai căutată decât Eforie Sud. Eforie Sud este o staţiune pentru cei de vârsta a treia, are multă linişte, străzile sunt mult mai bine organizate" conchide Paul Dogaru, manager Coriax 97.

Şi cu siguranţă numărul celor care ar dori o casă de vacanţă în această staţiune ar fi mai mare şi dacă posibilităţile de petrecere a timpului liber ar fi mai variate.

 

 

 

22 July 2010