Piața spațiilor de birouri a ajuns să fie motorul sectorului real estate, profitabilitatea acesteia reușind să anime și alte segmente. Găzduind sute, ba chiar mii de angajați cu putere financiară ridicată, clădirile office atrag în jurul lor tot felul de proiecte. Inițial, cei care s-au orientat către zonele în care sunt spații de birouri au fost micii prestatori de servicii și comercianții, dar în ultimul timp, potențialul acestei nișe a fost observat și de dezvoltatorii imobiliari.

39847-ansambluri_noi.jpgAvantajele financiare, schimbările pozitive și previziunile economice optimiste încurajează marile multinaționale să vină în România, astfel că segmentul spațiilor office a fost primul care s-a dezghețat, după blocajul pieței imobiliare. În ultimii ani, clădirile moderne de birouri au schimbat simțitor peisajul marilor orașe ale României, București și Cluj conducând detașat clasamentul. Comercianții și prestatorii de servicii au observat imediat loc de profit – cele mai căutate sunt spațiile amplasate chiar la parterul clădirilor de birouri, însă nici cele din imediata apropiere nu sunt de neglijat. Cu timpul, potențialul acestor zone a fost identificat și de dezvoltatorii imobiliari.

„Observăm că sunt din ce în ce mai multe proiecte rezidențiale construite în București, în special în apropierea parcurilor de birouri; unul dintre cele mai noi exemple este „New Time Residence”, din zona Nerva Traian – este la mai puțin de 200 de metri de proiectul de birouri dezvoltat de cei Ikea pe platforma Timpuri Noi. Este o nișă extrem de profitabilă pentru dezvoltatorii imobiliari, fiind totodată o oportunitate excelentă atât pentru angajații care lucrează în aceste clădiri de birouri, cât și pentru investitorii interesați să cumpere pentru a închiria ulterior”, punctează Bogdan Severin, director de vânzări IMOPEDIA.ro

Clasa medie, în creștere. Angajații din multinaționale modelează oferta din piața imobiliară

Numărul companiilor de IT&C și de outsorcing a crescut extrem de mult, în ultimii ani, aceștia ajungând să fie principalii clienți interesați de clădirile de birouri cu facilități moderne. Salariile din aceste domenii sunt mult peste medie, așa că și produsele și serviciile căutate sunt la fel. Dezvoltatorii imobiliari se adaptează și ei la cererea clasei medii, venind cu proiecte rezidențiale cu o calitate mai ridicată, atât din punct de vedere al finisajelor, cât și din punct de vedere al amplasamentului.

„Bucureștiul va trece printr-o schimbare socială și demografică semnificativă în următorii ani. În clădirile de birouri din nordul Capitalei lucrează deja peste 70.000 de persoane, numărul acestora urmând să crească, iar dezvoltatorii vor construi tot mai multe proiecte destinate clasei medii, cu un amplasament foarte bun și suprafețe mai generoase comparativ cu cele ale locuințelor din zonele mărginașe. Tot mai mulți cumpărători care au achiziționat o locuință prin Prima Casă în perioada 2009-2012 vor face un upgrade în următorii ani către zone mai bune, semicentrale sau de nord, mai aproape de clădirile de birouri în care își desfășoară activitatea”, explică Alexandru Pricop, managing partner în cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania.

De-a lungul acestui an, stocul locativ al Bucureștiului se va îmbogăți cu peste 6.000 de noi locuințe (aflate momentan în construcție), amplasate în zonele centrale, semicentrale și de nord, potrivit datelor Coldwell. Dintre acestea, aproximativ 70% sunt dedicate clasei medii, o pondere extrem de ridicată reprezentând-o cei care vin zi de zi să lucreze în parcurile de birouri.

„Eu și soția vrem să ne cumpărăm un apartament într-un bloc nou – chiar dacă ne-am hotărât efectiv doar de la începutul acestui an, ne-am tot uitat peste oferte imobiliare de-a lungul timpului. Într-o vreme, găseam ori locuințe foarte ieftine (în zone mărginașe, de o calitate pe măsura prețului), ori apartamente al căror preț depășea cu mult bugetul pe care ni l-am stabilit. Da, erau apartamente foarte frumoase, mari, în zone bune, dar noi nu vrem să ne dăm tot salariul pe locuință. Vrem ceva decent, de calitate, dar să ne mai rămână bani și pentru alte lucruri, nu muncim atât numai ca să avem un apartament frumos. Din fericire, în ultimul an, am început să găsim din ce în ce mai mult ansambluri care se potrivesc criteriilor noastre, am constatat că oferta a devenit mult mai bogată”, remarcă Daniel C., angajat al unei companii din BPO, cu sediul în Pipera.

Segmentul rezidențial a intrat din nou pe o cale ascendentă, după o perioadă destul de îndelungată în care dezvoltatorii și-au concentrat atenția aproape exclusiv spre segmentul spațiilor comerciale și de birouri. Târgurile imobiliare prezintă tot mai multe noi proiecte de locuințe cu fiecare ediție, multe dintre acestea având o bună parte dintre apartamente vândute din stadiul de proiect. Cel mai apropiat eveniment de profil, Târgul Național Imobiliar (TNI), se va desfășura între 15 și 17 aprilie, la Palatul Parlamentului. 

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

7 April 2016