Locuinte mai calduroase


Compact - 20.10.2006
 

locuinte mai calduroaseCei care nu inteleg sa investeasca azi in termoizolarea locuintei se vor trezi maine ca nu mai au bani pentru achitarea unei facturi usturatoare.

Util - Vremea cand bunica mai indesa in geam o perna pentru a nu-i intra crivatul pe fereastra s-a cam dus. Acum nu se mai poate vorbi despre pastrarea caldurii in apartamente pe timp de iarna fara schimbarea usilor, ferestrelor si placarea peretilor cu polistiren. Cele mai mari pierderi de caldura se produc intr-o locuinta prin intermediul usilor si ferestrelor care dau catre exterior. "La blocurile din beton, chiar daca s-a inlocuit tamplaria veche, cu una, sa zicem de tip termopan, nu s-a rezolvat mare lucru", explica Marin Crutescu, presedintele Patronatului producatorilor de Tamplarie Termoizolanta.

Polistiren de 15 centimetri

"Peretii locuintei trebuie placati la exterior cu un strat gros de polistiren de 10 cm", ne-a spus Marin Crutescu. In caz contrar, adauga Crutescu, a-tunci cand temperatura in exterior scade sub -20 de grade Celsius, se formeaza un punct de inghet pe zid, la nivelul stalpilor si grinzilor de beton. "In timp, in aceste zone se va forma igrasie", explica Crutescu. El nu recomanda nici termoizolarea locuintei numai la interior din acelasi motiv. Urmatorul pas este izolarea termica a subsolurilor si a instalatiilor, a mansardelor si acoperisurilor. "Pierderea mare de caldura se petrece prin plafon. Acesta trebuie izolat cu polistiren de 15 cm, adica cu 50% mai mult decat la peretii obisnuiti", este de parere Crutescu.

Instalatiile electrice cu senzori reduc factura considerabil

Comparatie "Proprietarii de locuinte din statele Uniunii Europene sunt deja in a doua faza de economisire a energiei calorice. Astfel, un dus cu apa calda care incepe sa curga atunci cand iti pui capul sub el sau oprirea automata a luminii electrice la iesirea din camera sunt deja banalitati. Instalarea unor jaluzele cu senzori de lumina care se trag atunci cand apare soarele reduce cu mult factura la energia electrica"- Marin Crutescu.

Compact.Info
 

20 October 2006