Planurile urbanistice pentru Capitala pot fi clasificate, in acest moment, astfel : conglomerate de idei indraznete, stiluri arhitectonice variate si visuri legate de un oras modern.

sursa:imopedia.roDezvoltatorii construiesc in toate colturile orasului si surprize apar la orice pas pentru ca, mai nou, se observa o tendinta de dezvoltare pe inaltime. Vom putea privi, in cativa ani, orasul de sus, de foarte sus?

Desi ultimele proiecte finalizate nu pot fi clasificate drept zgarie-nori, ele reprezinta, in acest moment, un element de noutate in peisajul bucurestean, pentru ca depasesc media de inaltime a cladirilor deja existente.

 Asadar, chiar daca nu vor ajunge sa zgarie norii, au zgariat deja imaginatia si curiozitatea bucurestenilor, care le asociaza ideii de lux si de marire.

Bucurestiul are sau nu zgarie-nori ?

In prezent, in Bucuresti nu exista nicio constructie care poate aspira la acest statut, doar proiecte care se incadreaza in aceasta categorie. Specialistii afirma ca un zgarie-nori este orice cladire mai inalta de 150 de metri, respectiv una care are cel putin 30 de etaje.
Pana in 2007, pe primul loc in topul celor mai inalte cladiri din Bucuresti se afla Turnul de Incercare a Ascensoarelor, cu o inaltime de 97 de metri, situat in zona Calea Plevnei. Acum insa locul i-a fost luat de Tower Center International cu 120 de metri inaltime si 25 de etaje.
Printre cele mai moderne constructii din Romania si cele mai inalte structuri metalice din capitala, se numara Cladirea Charles de Gaulle Plaza, un office building de clasa A. Construita in 2005, e prima de la noi cu 5 niveluri subterane, cu un perete cortina care se intinde pe 6.000 mp si ascensoare panoramice.

De ce nu se construiesc zgarie-nori in capitala ?

Potrivit unui studiu al catedrei de Urbanism a Universitatii de Arhitectura „Ion Mincu", zonele potrivite pentru construirea de cladiri inalte sunt Palatul Parlamentului, Casa Presei Libere, Academia Militara, zona ce marcheaza cornisa Dambovitei pe partea de sud a Bucurestiului, Parcul Izvor, Piata Victoriei si Piata Charles de Gaulle. Deci nu oriunde se pot ridica astfel de edificii.
Ar mai fi problema solului si a riscului seismic, la care se adauga lipsa de experienta in proiectarea si construirea unor cladiri de peste 150 de metri.
«Nu se poate face o predictie exacta referitoare numarul cladirilor de birouri foarte inalte care urmeaza sa se construiasca. Este cert ca exista un interes foarte mare al investitorilor pentru acest tip de cladiri. Cererea pentru noi spatii de birouri realizate la standarde inalte si in cladiri inalte este in crestere si ea» declara Sebastian Dragomir, Manager Landlord Representation Office Agency CBRE Eurisko.

De ce isi doresc si romanii sa fie la inaltime?

« Este o caracteristica a spatiilor de birouri care s-a extins, din necesitatea de extindere pe verticala si catre ansamblurile rezidentiale. A locui la inaltime presupune o serie de avantaje mai mult sau mai putin practice: privelistea asupra orasului este spectaculoasa, poluarea fonica si cea atmosferica sunt reduse in mod considerabil. De altfel, apartamentele situate la ultimul etaj sunt cautate, pentru ca sunt singurele in care peretii pot fi modificati dupa bunul plac, generand spatii mult mai generoase si ofertante, pentru ca asigura intimitate si liniste, nemaiavand alti vecini deasupra si, nu in ultimul rand, pentru ca acestea sunt proiectate cu terase spatioase, departe de priviri indiscrete, chiar sub cerul liber»
(Sebastian Dragomir, CBRE Eurisko).
Deoarece unul dintre avantajele inaltimii este panorama asupra orasului, se poate spune ca una dintre cele mai spectaculoase privelisti este oferita de Charles de Gaulle Plaza. Din cladirea de birouri care se inalta pe coltul ce uneste Calea Dorobantilor cu Bulevardul Aviatorilor, dominand intreaga piata, vederea asupra parcului Herastrau si asupra intregii zone a Dorobantilor, cu vilele sale moderne, cu cladiri frumoase, emblematice din perioada ante si postbelica, este incantatoare.

Peisajul bucurestean s-a imbogatit, de curand, cu patru ansambluri rezidentiale a caror inaltime aspira la statutul de zgarie-nori, cele mai inalte dintre acestea fiind Doamna Ghica Plaza, dezvoltat de Romfelt Real Estate si Asmita Gardens.
Conceptul corporatist «upper level - upper class», aparut la birourile zgarie-nori din SUA, s-a extins rapid asupra cladirilor din toata lumea, astfel incat putem spune ca, mai nou, si in acest domeniu ultimii sunt cei dintai. In acest moment, cea mai inalta cladire din lume este Burj Dubai sau Turnul Dubai din Emiratele Arabe Unite, cu nu mai putin de un kilometru pe verticala.

Top 3 Cele mai inalte cladiri rezidentiale din Bucuresti Numar de etaje

1 Doamna Ghica Plaza 24 etaje
1 Asmita Gardens 24 etaje
2 Monaco Towers 20 etaje
3 InCity 17 etaje

TOP 10 Cele mai inalte cladiri din lume

1. Burj Dubai (604.9 de metri , 159 niveluri)
2. Taipei 101, in Taipei, Taiwan (509 de metri, 101 niveluri)
3. Shanghai World Financial Center (492 metri, 101 niveluri)
4. Petronas Towers, in Kuala Lumpur, Malaiezia (452 de metri, 88 niveluri)
5. Sears Tower, in Chicago, SUA (442 de metri, 108 niveluri)
6. Jin Mao Tower, in Shanghai, China (421 de metri, 93 niveluri)
7. Two International Finance Center, in Hong Kong, China (415 de metri, 88 niveluri)
8. CITIC Plaza, in Guangzhou, China (391 de metri, 80 niveluri)
9. Shun Hing Square, in Shenzhen, China (384 de metri, 69 niveluri)
10. Empire State building, New York, SUA (381 metri, 102 niveluri)

Top 5 Cele mai inalte cladiri de birouri din Bucuresti

1. Bucharest Tower Center (120 m, 22 niveluri)
2. BRD Tower (87 m, 19 niveluri)
3. Bucharest Financial Plaza (83 m, 18 niveluri)
4. Charles de Gaulle Plaza (80 m, 16 niveluri)
5. Millenium Business Center (72 m, 19 niveluri)

 

 

24 November 2009