Locuinte de lux – impozite pe masura
News 365 - 25.08.2006
 

Locuintele in zone rezidentiale sunt tot mai cautate in Cluj-Napoca.

Fie ca e vorba de cartierele din zona istorica a orasului, fie ca e vorba de cele muncitoresti, ansamblurile de vile si apartamente de lux sunt la mare cautare. Viata intr-o astfel de zona e din ce in ce mai scumpa. Preturile unei astfel de vile pot ajunge pana la 1 un milion de euro, iar impozitul anual poate atinge 8 milioane de lei vechi. Noul Cod Fiscal nu a adus modificari doar la impozitul pe masini, ci si la cel pe locuinte. In 2007 aceste impozite vor fi mai mari datorita majorarii coeficientului de corectie corespunzator valorii impozabile a locuintei.

Directorul Directiei Taxe si Impozite din Cluj-Napoca, Victor Radoi, ne-a declarat ca “Din 2008 impozitul va fi direct proportional cu valoarea de piata a locuintei, ceea ce inseamna ca luxul ii va costa scump pe proprietarii de vile”.
La ora actuala nu se tine cont de pretul de piata al locuintei atunci cand se calculeaza impozitul pe cladiri, impozitarea se face dupa tipul de cladire pe care il are cetateanul si dupa zona in care se afla aceasta.

Pentru cladirile cu pereti sau cadre de beton armat, de caramida arsa, piatra naturala sau alte materiale asemanatoare, valoarea impozabila pe anul 2006 este de 6,6 milioane de lei vechi pe mp. In 2007 impozitul pe cladiri va fi mai mare deoarece s-a marit coeficientul de corectie corespunzator valorii impozabile a cladirii de la 1,25 la 2,5.

Impozitul tine seama si de zona in care se afla locuinta, situatie in care zona A este considerata cea mai scumpa, adica e evaluata ca zona centrala, in vreme ce zona D reprezinta periferia orasului. Valoarea impozabila a cladirii se reduce cu 20 la suta pentru cladirea care are o vechime de peste 50 de ani si cu 10 la suta pentru cea care are o vechime de 30 de ani.
Directorul Directiei Impozite si Taxe din cadrul Primariei Cluj-Napoca ne-a declarat ca

“In cazul cladirii utilizate ca locuinta, a carei suprafata construita depaseste 150 de metri patrati, valoarea impozabila a acesteia se majoreaza cu cate 5 la suta pentru fiecare 50 de metri patrati“. Pentru o locuinta cu 100 de mp se plateste in jur de 1,5 milioane lei vechi, iar pentru o vila cu 600 de mp se platesc 8 milioane de lei impozit anual.

Citeste articolul integral in News 365


News 365