Specialiştii nu se aşteaptă la ieftiniri ale apartamentelor, în ciuda devalorizării leului.

25790-08apartamente_vs_9639c21447.jpgPiaţa imobiliară românească este blocată de mult timp, iar creşterea cursului euro ar putea înrăutăţi lucrurile. La fel ca şi pentru alte produse, preţul locuinţelor este exprimat în euro. Anunţurile de pe site-urile de specialitate arată case cu circa 50% mai ieftine decât în 2007-2008, însă pentru românul plătit în lei, ieftinirea e mult mai mică. În lei, preţurile sunt aproape de nivelul din 2007, iar dacă euro va ajunge la 4,8 lei, acolo unde îl vede o bancă locală, le va depăși.

Nici chiriile nu sunt într-o altă situaţie. Din 2010, acestea au stagnat practic, la circa 1.500 de lei pe lună pentru apartamentele de două camere, la fel ca în 2007. Singurul an faţă de care preţul a scăzut semnificativ este 2008, însă mai puţin decât arată cotaţiile în euro. Singura veste bună este că salariul mediu net a crescut cu circa 50% între 2007 şi 2012, dar accesul la finanţare e mult mai dificil, iar salariul mediu net nu îi ia în calcul chiar pe toţi românii.

Ieftinirile, improbabile

Pe de altă parte, nici vreo scădere a preţurilor în euro nu se întrevede. "Evoluţiile pe piaţa imobiliară vor fi diferite în funcţie de segment. La categoria proprietăţilor de lux, preţurile vor continua să scadă. Pe segmentul inferior însă, ele s-au stabilizat. Nu întrevedem o scădere sau o dinamică dramatică în perioada următoare", estimează Adrian Şişchin, director regional RE/MAX.

"În ultimele săptămâni nu am observat o tendinţă clară de scădere a preţurilor pe segmentul rezidenţial ca urmare a deprecierii leului şi nici nu am asistat la o cerere în acest sens din partea potenţialilor cumpărători. Experienţa anilor precedenţi ne-a arătat că deprecierea leului nu a dus la o scădere a preţurilor locuinţelor", spune şi Alexandru Pricop, managing partner Coldwell Banker Affiliates România. Potrivit acestuia, cursul poate influenţa mai degrabă indirect preţurile, prin scăderea încrederii şi resurselor cumpărătorilor decât în mod direct.

 

Sursa

27 July 2012