Chiriaşii, la fel ca şi proprietarii, caută întotdeauna cele mai bune oferte. Apartamentele perfecte poate că nu există, dar de cele mai multe ori sunt suficiente locuinţele care arată bine, oferă confortul necesar şi au un preţ rezonabil. Decizia de închiriere ar trebui să se ia însă şi în funcţie de costurile ulterioare. La fel ca şi la achiziţie, este important şi cât costă să locuieşti în acel imobil, nu doar cât plăteşti iniţial.

31371-rent.jpgAtunci când vine vorba de locuinţe de închiriat, numărul vizionărilor poate fi la fel de mare ca şi în cazul clienţilor care vor să cumpere. Decizia finală se ia însă cu mai multă uşurinţă, dat fiind faptul că nu este nevoie de sprijinul unei instituţii finanţatoare.

CITEȘTE: Chiriaş în apartament nou sau în bloc vechi?

Chiriaşii doresc, bineînţeles, locuinţe perfecte, însă se mulţumesc cu apartamente renovate, cu finisaje noi şi moderne, plăcute vederii, nu neaparat calitative. Caută apartamente cu mobilier modern, cât mai nou sau bine întreţinut, utilate cu tot ce este necesar, aer condiţionat şi centrale proprii sau blocuri reabilitate, datorită costurilor scăzute de întreţinere. Imobilele cele mai căutate sunt cele situate în zone cu acces facil la mijloacele de transport în comun, în special la metrou. Un aspect foarte important: nu contează atât de mult suprafaţa locuinţei, cât contează felul în care acesta este utilizată pentru confortul maxim al chiriaşului”, au declarat pentru IMOPEDIA.ro oficialii agenţiei imobiliare AISIEL.

Chiriaşii folosesc mai multe tertipuri pentru a plăti cât mai puţin

Atunci când stau cu chirie, locatarii încearcă pe cât de mult să optimizeze costurile. Astfel, mulţi dintre ei aleg apartamente cu trei camere decomandate, astfel încât să locuiască cel puţin câte o persoană în fiecare cameră. Astfel costurile se împart, iar chiria care îi revine fiecăruia în parte devine insignifiantă. Cei care nu reuşesc sau nu vor să facă acest lucru, optează pentru garsoniere sau apartamente cu două camere, datorită costurilor mai reduse. De asemenea, alegerea zonei în funcţie de preţ este o prioritate pentru cei care vor să închirieze cât mai ieftin.

Sunt destul de căutate apartamentele situate în cartiere: Militari/Crângaşi, Titan, Berceni, pentru că în aceste zone chiriile sunt mai mici. Dar cele mai căutate zone sunt: centrul oraşului – Piaţa Romană – Universitate – Cişmigiu şi cartierele rezidenţiale noi – cele din Nordul Bucureştiului”, continuă oficialii Aisiel.

Astfel, în timp ce în zona Titan, cu 200 euro/lună, în zona Tei, pentru o garsonieră mai mare, de 30 mp, preţul urcă la 225 euro/lună. Tot cu 200 euro se închiriază o garsonieră şi în zona 13 Septembrie, precum şi în Militari, pe bd. Iuliu Maniu. Preţul poate fi chiar mai mic în zonele centrale, dacă locuinţa nu este la cele mai înalte standarde sau dacă proprietarul vrea să închirieze rapid. De exemplu, în acest moment, în zona Unirii se închiriază o garsonieră cu 185 euro/lună.

Proprietarii trebuie să ştie cum să îşi valorifice locuinţele pentru a închiria rapid şi la un preţ bun

Cu nişte clienţi care ştiu atât de bine ceea ce caută, proprietarii trebuie să fie foarte atenţi la modul în care arată oferta lor, înainte să o scoată pe piaţă. Fiecare detaliu este important şi, pentru cele mai bune rezultate, este indicată colaborarea cu agenţiile imobiliare.

„Proprietarii trebuie să contacteze o agenţie imobiliară, să semneze contractul de intermediere, inclusiv fişa de proprietate cu toate datele despre imobil, poze,  după care agenţia va depune toate eforturile pentru închirierea imobilului. Le recomand proprietarilor să lucreze cu o singură agenţie imobiliară, deoarece vor avea mai multe avantaje cum ar fi colaborarea între agenţi şi agenţii pentru îndeplinirea obiectivului, baza de date cu clienţii agenţiei, canalele de promovare sunt diversificate, experienţa echipei de lucru”, a decalarat pentru IMOPEDIA.ro Ștefan Băeşu, oficial Băeşu Imobiliare.

De asemenea, când vor să îşi scoată locuinţa la închiriat, proprietarii sunt sfătuiţi de agenţii ca proprietatea lor să fie în mod obligatoriu curată şi igienizată. Astfel, cresc şansele de a obţine un preţ mai bun. În al doilea rand, aceştia trebuie să fixeze un preţ corect al imobilului, în funcţie de finisaje, starea mobilierului, dotări, acces facil la mijloacele de transport în comun, distanţa faţă de centre comerciale, unităţi de sănătate şi învăţământ, parcuri şi zone de agrement etc. Pe scurt, apartamentele trebuie să fie predate chiriaşilor în condiţii, pe cât posibil, ideale pentru locuit, ca şi cum proprietarii înşişi ar urma să locuiască în ele.

 

NU RATA: Achiziţia unei locuinţe este însoţită de noi responsabilităţi. Ce aspecte trebuie să ia în calcul chiriaşul devenit proprietar?

 
 

28 August 2013