Piața rezidențială din Capitală încă se confruntă cu probleme, dar amorțeala ar trebui să dispară într-un interval de un an – un an și jumătate. Clienții de imobiliare vor locuințe, dar nu au bani. Băncile vor să ofere credite, dar nu au curaj. Iar dezvoltatorii construiesc pentru o piață în care există mai mult potențial decât capacitate concretă de achiziție. Acesta este paradoxul în care funcționează segmentul rezidențial în acest moment, dar specialiștii se așteaptă ca lucrurile să fie mult mai clare și mai aproape de normalitate peste aproximativ un an. 

36536-constructii.jpgAnul trecut, în București s-au livrat 6.500 de locuințe. Pentru anul acesta, se estimează un volum de 11.000 de unități livrabile în interiorul orașului, iar la acestea se adaugă proiectele construite la periferie sau în Ilfov. Semnalele venite din piață arată că industria imobiliară se dezmorțește, clienților le revine apetitul de achiziții, iar dezvoltatorii au învățat să gândească proiecte adecvate pieței. Cu toate acestea, încă suntem mult în urmă față de necesar.

În București, există un necesar de locuințe de 100.000 de unități. La acest nivel de cerere, un volum de 10-15.000 de locuințe livrate în doi ani, mi se pare foarte puțin, în comparație cu nevoia. Cert este că nici această cerere nu vine din partea clienților validați financiar, marea lor majoritate nu este formată din clienți eligibili, deci nu au resursele financiare necesare pentru a-și achiziționa un apartament. Dar pe măsură ce băncile vor finanța mai mult, sigur că vor apărea dezvoltări imobiliare și pe zona aceasta”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Mihaela Alexandroiu, owner/broker Bastion Real Estate.

Pentru moment, însă, atât băncilor cât și clienților le este frică de creditare. Am traversat o perioadă în care instituțiile financiare au fost concentrate mai mult pe restabilirea traseului, pe găsirea unor soluții de creditare mai aproape de linia de siguranță decât de profitul fabulos. Această etapă era inevitabilă, însă cu toate acestea, toată lumea a fost luată prin surprindere de apariția ei.

Piața ipotecară din România a plecat de la zero, în 1990, și a avut un start foarte bun. În prezent însă, perioada bună a băncilor s-a încheiat. Acum, raportul loan-to-value este de 85%, ne-am aliniat și noi la condițiile din alte țări, unde avansul pentru o locuință este de 15% din valoarea proprietății. Între timp însă, a apărut o altă problemă: soluțiile de finanțare reprezintă o temă abstractă în ochii cumpărătorilor, fapt pe care l-am constatat în urma discuțiilor cu clienții din ultimul an”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Dragoș Cincă, Managing Partner Flamingo Park.

Într-un interval de un an, un an jumătate ar trebui să apară tot mai multe apartamente cu prețuri mici și medii

Acestea sunt motivele pentru care domeniul rezidențial a fost lăsat la sfârșitul listei de priorități a investitorilor. Cei mai mulți bani se duc acum pe piața office și cea a spațiilor comerciale, unde cererea solvabilă crește simțitor. Iar cei care totuși aleg să plaseze fonduri în domeniul rezidențial, preferă segmentul de lux. Acesta nu ar trebui să fie însă un motiv de îngrijorare pentru cei care își caută locuințe ieftine, ci mai degrabă un semnal că lucrurile urmează să prindă un contur optimist și pe piața apartamentelor accesibile.

Începem să observăm activitate pe nișa de lux, aici au început să se construiască proiecte. Pe segmentul Prima Casă, sunt foarte puține proiecte – știu doar două care vor porni anul acesta. Iar cu două flori, nu se face primăvară. Zona de lux este mai efervescentă decât zona mediu și Prima Casă. Dar întotdeauna, primul care pornește este segmentul de lux și apoi urmează celelalte, așa că sperăm că într-un an, un an jumate, vor începe construcțiile de proiecte pe Prima Casă și pe piața medie”, explică Mihaela Alexandroiu.  

Oportunitățile din piața imobiliară locală sunt concretizate în special de străini

Această teorie este cu atât mai solidă cu cât investițiile în locuințele noi se arată mai promițătoare decât cele în apartamentele vechi. Stocul de blocuri vechi din București este deja ieșit din perioada de garanție, într-o proporție covârșitoare, motiv pentru care se estimează scăderi importante de preț, pe termen mediu și lung.

În acest moment, doar apartamentele noi s-a preta pentru o investiție profesionist făcută. Din câte știu eu, Bucureștiul are circa 700.000 apartamente vechi, a căror valoare nu știm unde va fi peste 20 ani. În plus, imobiliarele din România rămân în continuare un domeniu atractiv, din cauza lipsei de know-how. Sunt o mulțime de oportunități de business pe care le văd în special străinii. În imobiliare sunt foarte puțini bani locali, cei mai mulți provin din Grecia, Israel, etc” continuă Dragoș Cincă.

Oferta de unități crește și datorită ofertelor din portofoliile băncilor

Dincolo de dezvoltatori, oferta de pe piața rezidențială crește și datorită creditelor toxice. Cu alte cuvintele, băncile scot la vânzare apartamentele pentru care proprietarii nu au mai putut plăti ratele, în speranța că își vor recupera cât mai mult din datorie.

 „Băncile au început să lanseze oferte a locuințelor din portofoliile proprii, deci oferta este din ce în ce mai mare. Prin urmare, și prețurile au mai scăzut, și bugetele clienților s-au micșorat, ca o consecință firească. Partea bună este că băncile au început să colaboreze cu agenții imobiliari pentru vânzarea acestor proprietăți, nu cum au făcut în anii anteriori, când au ignorat specialiștii din piață”, explică Mihaela Alexandroiu.

Cumulând aceste informații cu dinamica segmentului rezidențial de anul trecut, anul 2015 este anunțat a fi unul bun. Vânzătorii și cumpărătorii și-au aliniat așteptările la realitatea economică, fapt care a dus la o înlesnire a tranzacțiilor. Cu toate acestea, rămâne o trăsătură definitorie dorința clienților de a viziona cât mai multe proprietăți înainte să se decidă la cea mai potrivită pentru ei, un comportament considerat firesc de specialiștii în imobiliare și care va rămâne o realitate pe termen lung.  

CITEȘTE ȘI:

9 March 2015