Localitati cu bulina rosie

Realitatea Romaneasca - 11.01.2006
 

Speculantii din domeniul imobiliar scot profituri din orice. Ultima gaselnita este aceea a asa-ziselor localitati cu bulina rosie, zone in care preturile terenurilor si ale caselor au scazut enorm. Invocand valurile de inundatii care au lovit anul trecut, autoritatile locale fac jocul unor agentii imobiliare prezentand cumparatorilor harti unde sunt insemnate cu rosu zonele care prezinta un risc major de calamitati. Un exemplu in acest sens este judetul Buzau. Efectele hartilor inrosite sunt imediate, si anume nu mai exista cumparatori, iar preturile au luat-o la goana in jos. Speculantii imobiliari profita de acest fapt facand achizitii masive, platindu-le mai nimic in schimb.
Inundatiile de anul trecut au lovit toate cele 42 de judete ale tarii. Exista zone unde efectele se vad si acum, aparand masive alunecari de teren. Invocand un gest care se vrea de binefacere, autoritatile locale din judete precum Buzau, Vrancea, Ialomita, Arges, Prahova, Timis, Dolj, Bacau, Teleorman si Dambovita au intocmit niste harti in care au fost insemnate toate localitatile inundate si unde au aparut alunecari de teren. Daca intr-o zona doar o mica portiune este afectata de alunecarile de teren, toata localitatea intra in categoria "bulina rosie". Astfel, doritorul de teren sau de casa este sfatuit ca nu e bine sa cumpere in localitatea marcata cu rosu, pentru ca risca sa-i "fuga" pamantul achizitionat.

Judete cu rosu

Autoritatile judetului Buzau au facut prima harta a zonelor cu bulina rosie. Conform agentiilor de tranzactii imobiliare, cateva dintre localitatile care prezinta un asemenea grad de risc sunt Nehoiu, Siriu, Gura Teghii, Panatau, Colti, Canesti, Chilii, Scortoasa si Parscov de pe valea raului Buzau, Naeni si Breaza, cele amplasate pe Dealul Mare Istrita, Topliceni pe valea raului Rm. Sarat, dar si pe raurile Slanic si Calnau. Gheorghe Mircea, presedintele filialei Buzau a Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari, a declarat ca, la solicitarea clientilor, agentiile imobiliare, au stabilit o harta a localitatilor cu risc ridicat in privinta alunecarilor de teren si inundatiilor.
"In peste 50 de localitati din judetul Buzau poti cumpara fara nici o teama o locuinta sau un loc de casa, dar sunt zone unde inainte de a cumpara este bine sa te gandesti de doua ori. Acestea nu sunt excluse de la tranzactionare, dar nu mai prezinta un interes pentru clienti in special din cauza cailor de acces nesigure, cu grad de instabilitate ridicat", a spus agentul imobiliar. Efectele acestor "masuri de protectie" nu au intarziat sa apara. Daca pana la intocmirea hartilor Primaria comunei Siriu primea solicitari numeroase de terenuri si de locuinte din partea unor cumparatori din municipiul Buzau, dar si de la Brasov si Bucuresti, zona fiind cea mai putin afectata de poluare si de aglomeratie din Muntii Carpati, de ceva vreme cumparatorii ocolesc localitatea.
"In ultima vreme, suntem ocoliti sistematic de agentiile imobiliare. Preturile au scazut foarte mult si nu mai vindem mai nimic. Cand vine cate un doritor, ne ofera mult mai putin decat tariful de pe piata", ne-a spus primarul comunei Siriu, Daniel Posea.

Interesul autoritatilor locale

Analistul imobiliar Arthur Silvestri spune ca nimeni nu poate stabili o harta a localitatilor care prezinta un risc major de calamitate deoarece nimeni nu poate garanta ca autoritatile locale spun adevarul in ceea ce priveste gradul de risc al acestora si nimeni nu poate prezice cu siguranta in ce zona anume vor fi inundatii sau alunecari de teren decat daca in zona respectiva exista un anumit interes al autoritatilor, si anume acela de a scadea pretul terenurilor in zona respectiva. Sfatul analistului pentru potentialul cumparator care doreste sa-si achizitioneze un teren intr-o zona insemnata cu bulina rosie este ca in primul rand acesta sa observe daca terenul respectiv prezinta un interes real sau nu, deoarece insemnele apar in zone de investitie. Un exemplu este Sarata Monteoru, aici insemnele fiind discutabile.

Violeta Mutei - Realitatea Romaneasca
 

11 January 2006