Litoralul cistiga putini romani si pierde multi strainiCotidianul - 08.12.2006
Litoralul romanesc a pierdut intr-o vara peste 26.000 de turisti straini si a cistigat 9.000 de turisti romani.

Proprietati pe litoralPe ansamblu s-au inregistrat 79.274 de turisti straini in 2006, fata de 105.806 in 2005. Prin comparatie, numarul turistilor romani a inregistrat o crestere, de la 690.636 in 2005 la 699.252 in 2006, conform datelor Directiei Judetene de Statistica Constanta.

Cresteri ale numarului de turisti straini au fost inregistrate, in special, in statiunile unde predomina vilele particularilor: Costinesti, 2 Mai si Vama Veche. „Aceasta crestere demonstreaza ca foarte multe persoane aleg cazarea la particulari“, a spus prefectul Constantei, Danut Culetu. Din pacate, nu se pot sti cifrele reale legate de numarul de turisti, intrucit in casele de vacanta de pe litoral cazarea se face „la negru“. Oficial, in Costinesti au fost, in 2006, 17.956 de turisti straini, fata de 13.424 in 2005, cresterea fiind de 31,7%.

Strategii paguboase

Presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism - Regiunea Sud-Est, Corina Martin, pune aceasta scadere a numarului de turisti straini pe seama strategiilor in turism, care au bulversat organizarea vacantelor pe litoralul romanesc. Impactul mediatic astfel creat a avut drept consecinta absenta turistilor straini de pe plajele noastre. “Nu mai stiai daca te puteai aseza sau nu pe o plaja, unde mai puteai sa-ti pui un sezlong“, rememoreaza Corina Martin.

Tinta: turistii lor

La mijlocul lunii viitoare se va infiinta Asociatia de Promovare a Litoralului Romanesc, organizatie care, spune Corina Martin, va putea atrage fonduri dupa 1 ianuarie 2007. „Insa nu trebuie sa ne bazam pe turistii romani, nici o tara nu cistiga de pe urma propriilor turisti, nici Turcia si nici Bulgaria. Este bine ca romanii vor sa-si petreaca vacantele in alte tari. Noi trebuie sa avem o piata de atragere a turistilor straini“, a adaugat Corina Martin.

In plus, hotelierii mai au o teama: aceea ca, dupa 1 ianuarie 2007, isi vor pierde si ultimii angajati calificati pe care ii mai au. Criza fortei de munca ce ameninta intreaga economie va lovi cel mai puternic in turism. Oamenii pregatiti in meserie vor pleca in alte tari, iar hotelierii au obligatia ca din sezonul viitor sa angajeze numai personal calificat, obiectiv greu de indeplinit, de-a dreptul imposibil chiar.

Articol integral in Cotidianul

Mariana Iancu
Cotidianul
 

8 decembrie 2006