Aglomerația de pe plajele românești, mai ales în plin sezon estival, este de notorietate. Indiferent dacă este vorba despre plaje cu plată sau la liber, există perioade întregi în care nu ai loc să arunci un ac între prosoape și șezlonguri. Ei bine, autoritățile locale au decis că această problemă trebuie rezolvată, pentru a crește turismul și, implicit, bunăstarea localităților aflate la malul mării. Motiv pentru care se anunță lucrări de îmbunătățire a plajelor, în special pentru cele mai frecventate dintre stațiuni. Lucrările ar trebui să fie finalizate în doi-trei ani din momentul în care ele demarează efectiv.

40397-litoral_romania.jpgPlajele românești urmază să fie mai mari cu o suprafață totală de 30 de kilometri, adăugați celor mai populare stațiuni. Este vorba despre Mamaia, Eforie, Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Mangalia, Saturn, Venus-Aurora și 2 Mai. În toate aceste localități, plajele vor fi mai late cu 75 până la 100 de metri, ele fiind completate cu nisip nou care să compenseze eroziunea acută care s-a resimțit în ultimele decenii. Lucrările sunt de amploare și se vor întinde pe o perioadă de doi-trei ani, dar disconfortul din viitorul apropiat va fi compensat de rezultatul final.

De 40 de ani, procesul de eroziune al plajelor devine tot mai rapid. El este un proces natural, pe care specialiștii îl țin în evidență de aproape 200 de ani, dar lipsa investițiilor conduce la transformarea plajelor în niște locuri imposibil de frecventat de către turiști. Întregul litoral se poate transforma într-o plajă sălbatică, dacă nu se fac aceste schimbări. Iar localitățile de la malul mări și economia națională nu își pot permite pierderea turiștilor. În niciun caz atunci când se încearcă din contră, atragerea unui număr tot mai mare de vizitatori la malul mării”, explică pentru IMOPEDIA.ro Vasile Serghei, președintele asociației Pentru Litoral.

Schimbările se vor face simțite atât la mal, cât și în larg

În afară de modernizarea plajelor și pentru a îngreuna procesul de eroziune pe termen mediu, există o componentă a proiectului de modernizare care se referă la refacerea infrastructurii de combatere a eroziunii costiere. Astfel, se vor construi mai mult de 30.000 de metri liniari de noi diguri și construcții de protecție costieră.

Țărmul s-a retras mai mult sau mai puțin, în funcție de zonă, dar pe tot teritoriul României. Problema este legată de cantitățile reduse de sedimente. Barajele de pe Dunăre, lucrările de extindere și întreținere de pe Dunăre – cum a fost cea de la Sulina, toate aceste intervenții au redus puternic cantitatea de sedimente care au ajuns la Marea Neagră. Sigur, toate aceste lucrări sunt necesare, dar odată cu ele ar fi trebuit implementate și niște contra-măsuri, exact digurile și construcțiile specifice pentru protecția coastelor, despre care vorbim acum”, continuă oficialul asociației.

Lucrările de modernizare ar trebui să încetinească drastic eroziunea plajelor, în următorii 50 de ani

Odată finalizate aceste lucrări, care se vor efectua în principal cu baniu europeni, litoralul românesc va fi în siguranță pentru o perioadă de 50 de ani. În Mamaia și Eforie se vor reface cele mai mari suprafețe, respectiv 7.000 de metri în mamaia și 5.800 de metri în Eforie, cu o lățime minimă de 100 de metri. Printre lucrările adiacente se numără și îndepărtarea pasarelei pietonale din dreptul cazinoului, pentru a face loc noii plaje. În Olimp, plaja va fi exstinsă cu 3.500 de metri și o lățime minimă de 75 de metri. În Costinești se vor reface 2.500 de metri de plajă, cu o lățime minimă de 75 de metri, iar în 2 Mai, plaja va crește cu 1.700 de metri și o lățime minimă de 75 de metri. Totodată, acolo vor fi reamenajate și cele două faleze, pe o distanță de 400 de metri.

CITEȘTE ȘI:

14 June 2016