Un apartament cu trei camere în centrul Bucureştiului este scos la vânzare de către o bancă pentru 100.000 de euro. Un teren de 560 mp, lângă Ateneul Român va fi licitat de la un preţ de pornire de 980.000 de euro. Acestea sunt doar două exemple din miile de anunţuri de licitaţii organizate de bănci în urma executărilor silite. Şi nu este vorba doar despre case sau terenuri. Printre oferte se numără chiar o fermă de vaci.

20533-bloc.jpgExecutorii bancari spun că în ultima vreme sunt tot mai multe bunuri scoase la licitaţie. "Se pot vinde repede atât autoturisme, bijuterii, ambarcaţiuni, dar şi clădiri şi terenuri. În afară de preţul de vânzare, importantă este valoarea bunului pe care o văd investitorii în viitor. Pe de altă parte, într-un fel se va vinde un teren de 500 mp lângă Sala Palatului şi în alt timp se va vinde un teren de aceeaşi suprafaţă situat la Buftea", a declarat pentru gândul un executor bancar. El spune că sunt şi cazuri de aşa-numiţi "vânători de chilipiruri" care reuşesc să cumpere la preţuri foarte mici, de 10-15% din valoarea reieşită din raportul de evaluare - bunuri executate silit de bănci.

În prima şedinţă de licitaţie, preţul de pornire este egal cu valoarea rezultată din evaluare. La al doilea termen, se scade valoarea cu 25%. Dacă nu se vinde, pot veni doi ofertanţi care depun oferte, unul de 10% şi altul de 15% din preţul iniţial, de exemplu. Şi licitaţia se poate adjudeca în favoarea celui care dă mai mult, chiar dacă preţul este foarte mic.

În acest caz pierde şi instituţia bancară, care nu îşi recuperează paguba, dar şi persoana datoare, care pierde şi bunul şi nici nu reuşeşte să îşi acopere datoria pe care o are la bancă. "Am avut un astfel de caz în care o judecătoare a decis că un apartament de 140.000 de euro putea fi adjudecat cuiva cu 10.000 de euro. Dar noi am cerut în instanţă ca preţul să fie considerat neserios şi până la urmă am avut câştig de cauză. Astfel de cazuri ar putea dispărea, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Civil, din toamnă. În proiectului noului Cod Civil se consideră ca preţ neserios un preţ mai mic de 30% din valoarea rezultată din evaluare. Şi aşa mi se pare tot puţin...", a comentat executorul bancar.

45.000 euro un apartament cu patru camere în Bucureşti

Site-urile băncilor sunt pline de anunţuri de licitaţii pentru bunuri executate silit. Pe 5 septembrie Raiffeisen Bank va scoate la licitaţie un apartament cu 4 camere din Bucureşti. Preţul de pornire a licitaţiei este de 45.600 euro.

O persoană care a luat în urmă cu câţiva ani un credit în valoare de 50.000 franci elveţieni a fost executată silit de bancă, iar pe 22 august instituţia bancară va scoate la licitaţie o garsonieră de 34 mp situată în sectorul 2. Preţul de pornire a licitaţiei este de 24.750 euro.

Un apartament de trei camere, pe Şoseaua Olteniţei, are un preţ de pornire de 57.800 euro la o licitaţie care va fi organizată pe 24 august.

Înăsprirea legislaţiei muncii, bucuria băncilor

Odată cu înăsprirea legislaţiei muncii, care pedepseşte munca la negru, executorii bancari pot pune mai uşor poprire pe veniturile datornicilor la bănci. "Înainte era greu să găsim unele persoane pentru că lucrau la negru şi nu le puteam pune poprire", a mai spus executorul bancar.

Greu de vândut

Sunt şi bunuri mai greu de valorificat de către bănci, mai ales clădiri sau terenuri. "Campion" în acest sens este un imobil care a fost scos la licitaţie de nu mai puţin de 19 ori, ceea ce înseamnă că banca încearcă vânzarea lui de doi ani şi jumătate. "Din câte ştiu, nici până acum nu s-a reuşit vânzarea lui. Motivul? Terenul pe care se afla clădirea era în formă de trapez, cu o deschidere foarte mică la stradă, clădirea era foarte veche, iar gradul de deteriorare s-a accentuat între timp", a explicat executorul bancar.

Un teren intravilan de 118 mp şi o casă de 316 mp, situate în Craiova, sunt scoase a doua oară la licitaţie, preţul de pornire total fiind de 171.000 euro, cu 25% mai mic decât la prima licitaţie. Pe acestea există un drept de ipotecă în favoarea UniCredit Ţiriac Bank. Conform Codului de Procedură civilă, "dacă nu se obţine preţul de începere a licitaţiei, la acelaşi termen bunul va fi vândut la cel mai mare preţ oferit". Vânzarea se va putea face chiar dacă se prezinta o singură persoană care oferă preţul de la care începe licitaţia.

În general, în 90 de zile de la neplata datoriilor, banca declanşează procedura de executare silită. Reprezentanţii băncilor comerciale susţin că executarea silită este ultima soluţie la care se apelează.

Dacă în cazul imobilelor, executorii bancari pot încerca valorificarea lor pe termen nelimitat, în cazul bunurilor mobile sechestrul poate fi menţinut doar timp de şase luni, timp în care se pot organiza 6 licitaţii.

Dacă executorul bancar se duce la domiciliul celor care trebuie scoşi din casă într-o mână cu Codul Civil şi într-o mână cu sabia, nu obţine aceleaşi rezultate ca în situaţiile în care merge şi încearcă să explice debitorului cum stau de fapt lucrurile.

Ce au băncile la vânzare

Pe 22 septembrie Raiffeisen Bank va scoate la licitaţie o clădire unde a funcţionat un han, cu parter plus etaj, situat în comuna Birsăneşti, judeţul Bacău. Preţul de pornire a licitaţiei este de 187.000 lei, după ce a fost redus cu 25%.

Un apartament de două camere cu o suprafaţă de 49 mp, în Teleorman, Alexandria, este scos la licitaţie pentru un preţ de 143.600 lei.

În judeţul Vâlcea, Raiffeisen are programate pentru septembrie şapte licitaţii în care va încerca să vândă mai multe terenuri arabile şi de construcţii în localităţi precum Păuşeşti, Drăgăşani, Bujoreni, Călimăneşti, Râmnicu Vâlcea şi Botorani.

La rândul său, BCR a instituit procedura de executare silită, printre altele, asupra unui apartament de 2 camere dintr-un bloc din Alba Iulia, dotat cu centrală termică proprie. Preţul de pornire a licitaţiei este de 105.500 lei.

Dacia Solenza cu 3.000 de euro

O Dacia Solenza scoasă la licitaţie de Raiffeisen în Suceava are un preţ de pornire de 3.000 euro.

Pe site-ul BCR este scos la vânzare un autoturism Mazda, an de fabricaţie 2007, la un preţ de 38.500 lei, în Cluj Napoca, precum şi mai multe microbuze Mercedes, la preţuri care variază între 37.600 şi 100.000 lei.

Blocuri nefinalizate

Pe site-ul BCR mai apare, la categoria "vânzare voluntară", un bloc de locuinţe nefinalizat, amplasat în zona 13 Septembrie din Bucureşti, în zona Casa Poporului. Blocul are şase etaje, 19 apartamente şi locuri de parcare. Preţul de pornire a licitaţiei - 17,8 milioane lei.

În Vatra Dornei, în judeţul Suceava, în procedură de executare silită la BCR este şi un bloc cu 21 de garsoniere, 18 apartamente cu 2 camere şi un apartament cu 3 camere. Preţul este de 3,8 milioane lei.

Fermă de vaci

Cine este interesat, poate cumpăra o fermă zootehnică cu teren de 14.000 mp, dotată cu grajd, şopron, grup de mulgere, sau un tractor cu cisternă.

Şi UniCredit Ţiriac Bank are o listă consistentă de bunuri care urmează să fie scoase la licitaţie în următoarea lună. Pentru un apartament de 3 camere, de 74 mp, în Bucureşti, banca a fixat un preţ de pornire a licitaţiei de 58.100 euro.

Terenuri în centrul Bucureştiului

Un teren de 230 mp, "la pachet" cu o vilă cu parter şi un etaj, având o suprafaţă de 87,5 mp, situate în Bucureşti, au un preţ de pornire pentru licitaţie de 253.500 de euro.

Pe 5 septembrie va avea loc la sediul UniCredit Ţiriac Bank din Bucureşti o licitaţie publică pentru un teren intravilan cu pădure, de 2.500 mp, situat în Buşteni. Preţul de pornire a licitaţiei este de 392.250 euro, fiind evaluat iniţial la 523.000 de euro. Terenul constituia garanţie pentru un credit acordat în 1999 unei firme.

Bank Leumi România va scoate la licitaţie pe 22 august un teren de 560 mp în Bucureşti, preţul de pormire a licitaţiei fiind de 984.000 de euro. Terenul se află în imediata apropiere a Ateneului Român.

Pe site-ul aceleiaşi bănci există şi anunţul pentru o licitaţie în care este scos la vânzare un apartament cu 3 camere, cu 74 mp, plus dependinţe. Imobilul este situat pe strada Eminescu, în centrul Capitalei, şi are un preţ de pornire a licitaţiei de 104.700 euro.


Sursa

23 August 2011