Zeci de case din apropierea Capitalei sunt scoase la vânzare după ce proprietarii şi-au dat seama că traiul de aici e mult prea scump în lipsa utilităţilor. Dacă în urmă cu trei-patru ani bucureştenii doreau să se mute în apropierea oraşului, acum, lipsa utilităţilor din zonele limitrofe Capitalei îi determină să revină în centru.

Tot mai mulţi dintre cei care şi-au construit case în localităţile din jurul Capitalei se gândesc serios să le vândă, iar motivul nu este criza, aşa cum poate ne aşteptam, ci lipsa de implicare a administraţiilor locale în asigurarea unei infrastructuri decente şi a accesului la utilităţi.

Domneşti, Snagov, Pantelimon şi Brăneşti sunt doar câteva dintre localităţile unde numărul de anunţuri de vânzare a caselor a crescut cu aproximativ 20% în ultimele şase luni, potrivit agenţilor imobiliari care îşi desfăşoară activitatea în aceste zone.„Volumul de locuinţe aflate la vânzare în zonele limitrofe Capitalei au crescut într-un ritm ameţitor. De cele mai multe ori, preţurile sunt chiar şi cu 50% mai mici faţă de perioada 2007-2008, însă cumpărătorii întârzie să apară", ne-a spus Florin Grigorie, agent imobiliar din zona Snagov. Spre exemplu, în Brăneşti, un teren care a fost cumpărat în urmă cu trei ani la un preţ de 100 de euro pe metru pătrat este acum la vânzare la un preţ de 70 de euro pe metru pătrat, sumă care mai poate fi negociată, aşa cum aflăm din anunţul de vânzare.

Promisiuni, promisiuni

Familia Danciu şi-a construit o casă în Ciolpani, localitate care ţine administrativ de Snagov, una dintre cele mai vânate zone de rezidenţă din apropierea Bucureştiului. Au finalizat construcţia locuinţei în urmă cu un an şi de atunci îşi asigură încălzirea şi iluminarea acesteia cu ajutorul unei centrale pe benzină, la costuri de funcţionare ce depăşesc 40 de lei pe zi.

„Am primit asigurări de la Primărie, în urmă cu doi ani, atunci când am început construcţia casei, că strada noastră va fi racordată la utilităţi în câteva luni, după care am aflat că nu există fonduri, explicaţie care se menţine şi în ziua de astăzi",ne-a povestit Marian Danciu.

Povestea sa este confirmată de reprezentanţii Primăriei, care ne-au spus că există proiecte pe hârtie, dar nu există fonduri pentru concretizarea lor, astfel că soluţia proprietarilor ar fi...racordarea în regie proprie, care ar implica costuri ce ar depăşi 10.000 de euro pentru fiecare proprietate.

Drept urmare, familia în cauză a decis să vândă casa la un preţ egal cu cel al investiţiei în teren şi construcţie şi să revină la un apartament în Bucureşti. „Ne-am lăsat purtaţi de un miraj al locuirii departe de zgomotul Capitalei, însă ultimii doi ani au fost reprezentaţi doar de muncă şi aşteptări în zadar", a concluzionat Marian Danciu.

Cazul nu este singular, iar la un simplu periplu prin localităţile amintite, veţi putea observa că există zeci de anunţuri de vânzare aproape pe fiecare stradă. „Dacă în urmă cu trei-patru ani studiile de piaţă arătau că bucureştenii sunt tentaţi în număr tot mai mare să renunţe la apartamentele în oraş pentru o casă pe pământ în apropierea Capitalei, acum procesul pare să intre pe un trend invers", a adăugat Florin Grigorie.

O situaţie similară putem întâlni şi la Domneşti, unde tot mai mulţi proprietari care au părăsit Capitala în urmă cu doi-trei ani doresc să revină la viaţa de la bloc. „Nu mi-am închipuit că un vis ar putea deveni coşmar. Pe lângă ambuteiajele zilnice de la barieră, condiţiile de trai sunt de secolul al XIX-lea, având în vedere că nu avem apă curentă, nici electricitate, iar canalizarea pare un lux. Şi toate astea după ce s-au plătit în zonă între 70 şi 120 de euro pe metru pătrat de teren", ne-a spus Dumitru Pogăceanu, proprietar din Domneşti.

 




Sursa

13 July 2010