Liderii Uniunii Europene au reuşit să fie de acord asupra strategiei ce trebuie aplicate în cazul crizei datoriilor. Planul cel mai greu de pus în practică este convingerea investitorilor din sectorul privat de a-şi asuma 50% din pierderile înregistrate în Grecia, consideră specialiştii CNN.

21700-sursa_cnn.jpgAcordul vine după nenumărate întrevederi între şefii statelor europene, pentru a stabili detaliile unei strategii de a învinge criza datoriilor suverane ce ameninţă nu numai stabilitatea monedei euro, ci a şi echilibrul economiei globale. Măsurile îşi propun să rezolve trei mai probleme:

  • Datoria Greciei
  • Extinderea fondului de salvare al Uniunii Europene
  • Instabilitatea din sectorul bancar

„Zona euro a adoptat un răspuns credibil şi ambiţios la criza deficitelor. Rezultatul va întreaga lume care aştepta o decizie puternică din partea Zonei euro", citează BBC declaraţia preşedintelui francez Nicolas Sarkozy.

Se înjumătăţeşte datoria Greciei

Conform planului stabilit la Bruxelles, băncile private renunţă la jumătate din creanţe, astfel că datoria Greciei va scădea cu 100 miliarde euro, notează CNN. Charles Dallara, directorul Institutului de Finanţe Internaţionale, a fost reprezentantul sectorului privat în aceste discuţii şi a fost de acord cu propunerea de înjumătăţire a datoriei grecilor. Anunţul a fost făcut în această dimineaţă, de preşedintele francez Nicolas Sarkozy. Datoria guvernului elen va scădea la 120% din PIB (faţă de 150%) - „o cifră enormă, dar mai uşor de susţinut pentru o economie aflată în recesiune", a completat Sarkozy. Premierul grec a declarat, după comunicarea acestei decizii, că „începe o nouă eră pentru Grecia".

De asemenea, s-a stabilit crearea unui nou program de finanţare, în colaborare cu Fondul Monetar Internaţional, în valoarea de până la 100 miliarde euro, conform declaraţiilor oficiale.

Fondul de salvare al UE va ajunge la 1.000 miliarde euro

Liderii au convenit două moduri de a creşte puterea fondului de salvare al Uniunii Europene, cunoscut sub numele de Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară (EFSF). Metodele vor aprecia valoarea fondului cu de până la cinci ori, crescându-i resursele la 1.000 miliarde euro, arată CNN.

Fondul va fi folosit pentru a asigura parţial noile emisiuni de titluri de stat. În plus, acesta se va deschide şi către investitorii privaţi, orientându-se mai ales către fondurile suverane de investiţii. China şi-a exprimat deja interesul pentru susţinerea mecanismului de investiţii speciale. Înainte de declaraţiile oficiale, numai posibilitatea ca China să susţină acest plan de salvare a urcat acţiunile Statelor Unite.

Recapitalizarea băncilor

Liderii europeni au convenit să mărească cerinţele de capital în cazul băncilor vulnerabile la pierderi în Zona euro.

„Pachetul asupra căruia am convenit confirmă că Europa va face ceea ce este necesar pentru a menţine stabilitatea financiară. Detaliile tehnice urmează să fie finisate în săptămânile ce urmează. Implementarea este cheia, nu este îndeajuns să facem promisiuni", a declarat Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene.

Instituţiile bancare au la dispoziţie mai puţin de un an pentru a îndeplini noile cerinţe, respectiv până la sfârşitul lui iunie 2012. 

CITEȘTE ȘI: Fondurile americane de investiţii profită de criza din Europa şi se pregătesc de achiziţii


27 October 2011