Următorul summit european nu va mai avea loc pe 30 ianuarie, după cum fusese stabilit în urmă cu o lună. Oficialii europeni iau în calcul varianta de a schimba această dată deoarece Belgia se va confrunta cu o grevă la nivel naţional, tocmai în acea zi, au declarat pentru AFP surse apropiate preşedintelul Consiliului European (CE).

22937-romania-si-alte-5-state-din-afara-zonei-euro-vo.jpgUniunea Europeană analizează posibilitatea de a schimba data viitorului summit, în contextul în care pe 30 ianuarie este programată o grevă generală în întreaga Belgiei.

„Nu există încă o decizie finală în legătură cu procedura adoptată în cazul grevei generale din acea zi. Schimbarea datei calendaristice este o opţiune demnă de luat în calcul”, au declarat oficiali UE.

Sindicatele belgiene au avertizat că va exista o grevă generală pe 30 ianuarie încă dinainte ca Herman Van Rompuy, președintele CE, să stabilească în această zi o reuniune informală a liderilor europeni. Această amânare este explicată de dificultățile pe care le-ar putea întâmpina autoritățile belgiene în a oferi servicii de securitate , având în vedere că angajații instituțiilor care acoperă acest capitol vor fi în diferite orașe, pentru a supraveghea protestatarii.

Ultimul summit al liderilor europeni s-a încheiat cu un dezacord major între Marea Britanie și celelalte 26 de state membre UE vizavi de soluția care ar trebui adoptată pentru a rezolva criza ce amenință să dizolve Zona euro sau chiar întregul bloc european.

CITEŞTE ŞI Planul secret al preşedintelui Consiliului European de salvare a Zonei euro

 

12 January 2012