Fondurile necesare ar putea fi obţinute prin relocarea banilor obţinuţi deja din vânzarea apartamentelor. Pentru blocul T3 mai sunt de încasat aproximativ 1,2 mil. euro, costurile terminării construcţiei fiind 850 - 900 mii de euro.

14936-129994mare.jpgConexpert SPRL, administratorul judiciar al societăţii Euro Habitat - dezvoltatorul proiectului Planorama - a întocmit Raportul privind cauzele şi împrejurările care au dus la apariţia insolvenţei debitoarei, acesta urmând să fie depus în cursul zilei de astăzi la Tribunalul Municipiului Bucureşti şi să se publice în Buletinul insolvenţei.

Potrivit documentului în posesia căruia a intrat Curierul Naţional, singura şansă de reuşită a reorganizării ar fi "reluarea cât mai urgent posibil a lucrărilor de construcţie şi darea în posesie a apartamentelor contractate de către clienţi".

"Una dintre posibilităţile de continuare a proiectului, luând în considerare acest element, este desfăşurată mai jos. Această posibilitate presupune, sub rezerva aprobării de către bancă şi ceilalţi creditori care au împrumutat debitoarea, relocarea, integral sau parţial, a fondului de investiţii care a achiziţionat Blocul T2, în Blocul T1 şi pentru acest scop o eventuală relocare a clienţilor din T1 în T4", notează administratorul judiciar, justificându-şi opinia prin faptul că "resursele de continuare a cofinanţării pentru primele două turnuri sunt foarte limitate (practic zero)", dar mai sunt de încasat sume considerabile de la clienţi în contul preţului apartamentelor cumpărate.

Astfel, administratorul judiciar aminteşte că pentru blocul T3 mai sunt de încasat aproximativ 1,2 milioane de euro, costurile terminării construcţiei fiind 850 - 900 mii de euro.

Din păcate, după cum notează Conexpert SPRL, clienţii au fost sfătuiţi de către avocaţi să nu plătească această sumă, deoarece transferul de proprietate nu ar fi legal. "Opinia administratorului judiciar (bazat pe opinie legală profesională) este că această consiliere, pe care au primit-o clienţii, este eronată şi în anumite împrejurări le-ar putea cauza riscuri şi daune", se mai arată în Raport.

Clienţii din T1 ar putea fi mutaţi în T4

În ceea ce priveşte blocul T4, administratorul judiciar notează că dintre cele 248 de apartamente, 64 sunt vacante şi că în acestea ar putea fi relocaţi clienţii din blocul T1, "caz în care acest bloc se va destina integral sau parţial fondului de investiţie norvegian". "În situaţia în care această relocare cu fondul norvegian nu se va efectua, s-ar putea realiza încasări şi din vânzarea apartamentelor vacante în T4", mai notează Conexpert SPRL, precizând că necesarul de investiţii pentru terminarea construcţiei este de aproximativ 7,5 mil. euro, din care 5,5 mil. euro ar putea fi încasate de la clienţi şi din vânzarea parcărilor şi boxelor nevândute în blocul T4.

"Pentru a susţine ritmul necesar lucrărilor de construcţie, clienţii acestui bloc ar putea fi rugaţi să achite diferenţele de plată mai devreme decât graficul plăţilor existent în contract. Alte surse pentru întregirea necesarului bugetar ar fi continuarea finanţării de către bancă conform contractului de credit şi recuperarea de TVA", mai notează Conexpert SPRL.

În opinia administratorului judiciar, "sumele care ar putea fi încasate de la fondul norvegian de investiţii ar fi suficiente pentru construcţia unuia dintre cele două turnuri".

"Fără a intra în analiza perspectivelor de redresare a pieţei imobiliare, realizarea şi comercializarea ultimului Bloc T1 sau T2, ca şi a spaţiilor comerciale se vor realiza în faza în care trei din patru blocuri vor fi populate, fapt care va contribui semnificativ la şansele vânzării la preţurile preco.nizate (1.000 de euro sau mai mult pe mp construit).

Profitul din această ultimă fază se poate utiliza pentru rambursarea în măsura posibilităţilor a creanţelor celorlalţi creditori ", consideră Conexpert SPRL.

Procentul de finalizare a subsolului reprezintă suprafaţa de sub blocul T3, care este practic finalizat, şi suprafaţa de sub blocul T4 care este parţial finalizat. Cea mai mare parte din suprafaţa subterană dintre blocuri încă nu este construită.

Stadiul blocului T3:

· Construcţia este în mare măsură finalizată şi se aşteaptă inspecţia PSI.

· Inspecţia PSI a fost amânată până la rezolvarea problemelor constatate la inspecţia anterioară.

· Spaţiile publice, inclusiv subsolul, sunt aproape finalizate.

· Apartamentele de la etajele 1-11 sunt gata de predare.

· Apartamentele de la etajele 12-15 sunt finalizate în proporţie de 90% şi ar trebui terminate în 30 de zile dacă există finanţare.

Stadiul blocului T4:

· Stadiul de finalizare a construcţiei este descris în tabelul de mai sus.

· A fost lansată licitaţia pentru restul lucrărilor până la finalizare şi a fost ales un antreprenor. Acordarea contractului aşteaptă comentariile finale ale avocatului antreprenorului şi reconcilierea termenelor de plată.

· Programul pentru finalizarea lucrărilor, inclusiv subsolul, a fost stabilit la 8 luni de la emiterea notificării de continuare.

· Contractul cu Compania de Electricitate a fost semnat în ceea ce priveşte consumul suplimentar necesar pentru cladire.

· Există o situaţie legată de un perete de rezistenţă adiacent construcţiei, care trebuie consolidat. Proiectul a fost elaborat de Societate, iar construcţia ar trebui să înceapă în cel mai scurt timp posibil, având în vedere faptul că la inspectoratul pentru constructii acest proiect a fost înregistrată ca un risc privind siguranţa. Costul asociat lucrării este estimat la aproximativ 120 mii EUR.

Stadiul blocului T1:

· Structura este finalizată şi o parte din lucrările de tâmplărie a fost efectuată.

· Lucrările pentru continuarea Proiectului erau planificate să fie reluate prin februarie 2011 şi să fie terminate, inclusiv subsolul, în octombrie 2012.

Stadiul blocului T2:

· Lucrările de construcţii pentru această parte a Proiectului (bloc rezidenţial şi spaţii comerciale) erau programate să înceapă în noiembrie 2010.

Country Club:

· Lucrările de beton au fost finalizate.

· Asociaţii Societăţii, Managerul şi Banca au luat decizia de a nu continua dezvoltarea acestei părţi decât după terminarea şi vânzarea eventuală a întregului complex, din cauza incertitudinii generării de venituri din operarea sa.


Sursa

9 November 2010