Leul tare ieftineste factura de gaze la toamna
Averea - 07.09.2005
 

Leul tare ne va ieftini factura de gaze in luna octombrie, asta daca isi va mentine „forma“ actuala. Intarirea leului fata de moneda europeana pare sa anuleze efectul majorarii accizei cu 5%, programata a avea loc in octombrie. De la ultima „actualizare“ a tarifului la gaze, leul a castigat 6% in fata monedei europene.

In aceste conditii, Codrut Seres, ministrul Economiei, a avansat ieri ipoteza unei ieftiniri cu unu sau doua procente a tarifului la gaze, daca leul isi va mentine tendinta actuala de apreciere fata de euro. Romania va plati, totusi, importurile de gaze naturale cu aproape 50% mai scump ca anul trecut, daca pretul petrolului nu va creste brutal peste nivelul actual din pietele internationale, a avertizat ieri Stefan Cosmeanu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale.

Romania isi pune problema cresterii pretului gazului pe pietele internationale, deoarece importa anual mai bine de o treime din necesarul pentru consum. Totusi, autoritatile promit sa nu scumpeasca in acest an tarifele pentru consumul casnic de gaze, ca efect al scumpirii importurilor.

Pretul gazelor naturale importate se va situa in trimestrul IV al acestui an la 224 dolari/ la 1.000 metri cubi, fata de 150 dolari/1.000 mc cat a fost anul trecut, a spus Cosmeanu. „Pretul gazelor naturale este strans legat de pretul barilului de petrol“, a explicat Cosmeanu. Daca pretul petrolului va creste in acest an peste nivelurile actuale, atunci va trage dupa sine o inflamare a pretului gazelor naturale. Intr-un scenariu pesimist, specialistii din domeniu estimeaza ca pretul gazului metan va putea atinge 270-280 dolari/1.000 mc, daca pretul petrolului va creste. In perspectiva, in a doua jumatate a anului 2007, pretul gazului importat ar putea ajunge la 350 dolari/1.000 mc.

Totusi, consumatorii casnici nu vor simti, cel putin pana la 1 ianuarie 2006, marirea de pret. „De la 1 ianuarie 2006 vom discuta noul pret la gaze pentru consumatorii individuali“, a afirmat seful Cancelariei primului-ministru, Aleodor Francu. Pana atunci, ne asigura ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, tariful la gaz va scadea cu 1-2 procente de luna viitoare, datorita aprecierii monedei nationale fata de dolar.

Cresterea tarifului la gaz anul viitor este aproape o certitudine, chiar daca tara noastra consuma doar 37% din necesarul de gaz din import. Aceasta deoarece Romania s-a angajat fata de Fondul Monetar International sa mareasca tarifele la gaz din productia interna de la 70 la 110 dolari/1.000 mc. Un angajament pe aceasta linie l-a luat Romania si fata de Uniunea Europeana. „Uniunea Europeana nu ne-a cerut nici un tarif exact pentru gaz, energie electrica si energie termica. Ei vor doar sa acoperim pretul de productie si sa existe o marja minima de profit“, a spus negociatorul-sef cu Uniunea Europeana, Leonard Orban.

Cosmeanu spune ca pana la 1 ianuarie 2007 vom ajunge la preturi comparabile cu Uniunea Europeana. Atat Orban, cat si fostul ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu, au afirmat ca nu este nici un pret european al gazului pe care Romania trebuie sa il atinga. Aceasta deoarece preturile pe plan european variaza foarte mult: noi platim in medie 183 euro/1.000 mc, ungurii platesc 385 euro/1.000mc, iar portughezii platesc cel mai mult: 785 euro/1.000 mc.

Daca preturile pentru consumatorii casnici sunt foarte mari pe plan european, cel pentru consumatorii industriali este in general mai mic.

Practic, consumatorii casnici platesc un fel de subventie pentru cei industriali. Astfel rezulta ca pretul platit de consumatorii industriali din Germania este de 148 euro/1.000 mc, in Finlanda de 147 euro/1.000 mc, fata de 159 euro/1.000 mc.

Dar consumatorii industriali au posibilitatea sa negocieze direct cu furnizorii de gaz metan si astfel sa le scada costurile. In prezent piata este liberalizata in proportie de 50% (raportarea se face la consumul industrial), dar numai 132 de mari consumatori beneficiaza de aceasta facilitate.

In ceea ce priveste continuarea liberalizarii pietei, Cosmeanu a spus ca se incearca avansarea termenului de liberalizare pentru consumatorii industriali. Aceasta ar urma sa atinga 65% la 1 ianuarie 2006, urmand ca liberalizarea totala sa fie la 1 ianuarie 2007. Liberalizarea anticipata a pietei se face pentru ca in sistem sa nu patrunda deodata prea multi consumatori creand haos, prin faptul ca furnizorii de materie prima ar trebui sa negocieze cu prea multe societati comerciale in acelasi timp. „Aceasta anticipare ne va duce la castigarea a inca 14.000 de consumatori, astfel incat sa ajungem la 350.000 de consumatori eligibili la 1 iulie 2006“, a explicat Cosmeanu.

De la 1 iulie 2007 si consumatorii individuali vor putea sa negocieze preturile la gazul metan.

Nabucco - sansa de a scapa de rusi

Principala problema a Romaniei in ceea ce priveste alimentarea cu gaz este dependenta ei de importurile de gaz din Rusia. In prezent exista proiectul Nabucco care leaga Marea Caspica de Austria. Ministrul Economiei, Codrut Seres, a precizat ca este mai usor de realizat proiectul Nabucco, existand discutii in acest sens cu antreprenori privati, decat oleoductul Constanta - Trieste. Luna viitoare va avea loc o intalnire comuna a guvernelor roman si maghiar in care se va discuta si de implicarea companiei maghiare Mol in construirea gazoductului in tara vecina.

Romgaz va fi privatizat fara depozitele de gaz

Alegerea consultantului pentru privatizarea Romgaz ar putea fi facuta saptamana viitoare, a afirmat ministrul Economiei, Codrut Seres. Privatizarea va avea loc fie cu un investitor strategic, fie pe piata de capital. „Privatizarea va avea loc in a doua jumatate anului viitor, daca nu mai tarziu“, a afirmat Seres. Ministrul a afirmat clar ca privatizarea va avea loc fara capacitatile depozitare ale Romgaz. Aceste capacitati vor ramane in proprietatea statului, care se va ingriji sa investeasca in alte depozite, pentru ca statul roman sa fie ferit de cresteri bruste ale pretului gazului pe pietele internationale.


Adrian Nuta - Averea

7 September 2005