Banca Naţională a afişat un curs de referinţă de 4,3523 lei/euro, un nou minim istoric pentru moneda naţională, după ce luni s-a atins un prim minim istoric la un curs de 4,3257 lei/euro după cotaţia-record din 22 ianuarie 2009, când BNR afişase un curs de referinţă de 4,3127 lei/euro.

Specialiştii susţin că leul ar mai putea scădea, deşi, marţi, a fost tranzacţionat în creştere pe volume mari, pe piaţa interbancară. Chiar dacă nu există o legătură directă cu evoluţia altor monede din regiune, leul ar trebui să-şi reia tranzacţionarea în tandem cu acestea în curând, însă, atât timp cât nu va exista un răspuns clar din partea FMI, moneda naţională s-ar putea să atingă noi minime.

Nivelul la care ar putea interveni BNR în piaţă ca să susţină leul depinde de calculele pe care şi le-a făcut instituţia cu privire la evoluţia inflaţiei după majorarea taxelor şi impozitelor, cu precădere a TVA, de la 19% la 24%, au mai spus analiştii.

"Piaţa a fost lăsată liberă pe finalul lunii iunie de către Banca Naţională. Aşa se manifestă o piaţă liberă", spune Nicolae Chidesciuc, economist-şef al ING Bank, citat de NewsIn. "Multă lume aştaptă decizia de vineri a FMI. Cred că derapajul se va opri şi BNR îşi va intra în drepturi", spune pentru NewsIn consultantul financiar Bogdan Baltazar.

Şi monedele din regiune au avut tendinţe de depreciere faţă de euro. Astfel, zlotul s-a tranzacţionat iniţial de la 4,1483 la 4,10 zloţi/euro după care a pierdut teren până la 4,1245 zloţi/euro. La rândul ei, moneda ungară a scăzut cu 0,44% la 287 forinţi/euro la jumătatea zilei, după ce câştigase teren până la 286,30 forinţi/euro.

 

 

29 June 2010