ghid1.gif (733 bytes)infotitlu.gif (651 bytes)
  
Leul nu aduce profit la sfarsit de an

Revista CAPITAL - 30. 10. 2003

   

Dobanzile bancare la depozitele pe termen scurt pentru ultimele trei luni ale anului sunt real negative

In ciuda faptului ca dobanzile bancare pentru ultimele trei luni ale anului raman real negative, bancherii se apara explicand faptul ca nu au cum sa ofere in conditiile actuale dobanzi mai mari.

Totusi, pentru noiembrie se asteapta o noua majorare a dobanzii de interventie. Fata de o inflatie cumulata pentru ultimele patru luni ale anului de 4,8%, dobanda la depozitele bancare ar trebui sa fie la ora actuala de aproximativ 19% pentru ca deponentii sa si castige la un depozit in lei.


Chiar daca in septembrie si octombrie, bancile au majorat dobanzile la depozitele bancare in trei etape, cu aproximativ doua procente, dobanzile pentru depozitele pe o luna si trei luni constituite pentru perioada care a mai ramas pana la sfarsitul anului sunt clar negative.

Doar cei care au avut depozite constituite pe intreg parcursul anului 2003, la o medie calculata a dobanzilor de 16,5% nici nu au pierdut, nici nu au castigat. Dupa cum ne-a explicat Adrian Batagui, director Piraeus Bank, "se pare ca perspectiva de obtinere a unei inflatii de 14 la suta a fost usor supraevaluata, iar ultimele doua luni ne-au contrazis. De aceea au crescut dobanzile bancare in ultimele doua luni, dar un nivel apropiat de cel care ar permite un randament pozitiv, bancile nu si-l pot permite."

Practic posibilitatile de plasament ale bancilor sunt la ora actuala trei: creditele neguvernamentale, care permit obtinerea unui randament de 20-22%, depozitele constituite de banci la BNR si remunerate acum cu 20,25% si investitia in titluri de stat, unde randamentul este cu mult sub 20%.

In aceste conditii, acordarea unor dobanzi la depozite de 19%, ar genera bancii costuri totale de aproximativ 21,8%, datorita costurilor suportate de banca cu rezerva minima obligatorie. In conditiile in care ar fi acordate aceste dobanzi, banca ar iesi in pierdere. Totusi, pe termen lung, randamentele bancare la lei au fost egale cu inflatia.

Cu toate ca perspectivele economiilor in lei nu sunt extraordinar de avantajoase, nici pariurile pe valuta nu sunt avantajoase in aceasta perioada a anului, chiar daca se asteapta o depreciere a leului fata de cosul de valute de 2,5 - 2,7 la suta in lunile noiembrie si decembrie.

Analistul financiar Radu Limpede subliniaza: "depozitele in valuta sunt la minime istorice pe pietele mondiale si implicit si la noi. Pentru ultimul trimestru al anului, avand in vedere si efectul asteptat de depreciere mai accelerata a leului, randamentul real al acestei optiuni s-ar putea multiplica prin insumarea dobanzii acumulate pe trei luni cu castigul valutei forte in fata leului, dar pot aparea si surprize."

Batagui explica insa ca pana la sfarsitul anului este imposibil ca leul sa se deprecieze cu aproximativ 5% fata de cosul valutar, astfel ca investitia in valuta poate fi profitabila.
  

 

 

30 octombrie 2003