Cursul valutar urcă la 4,49 lei/euro, cel mai ridicat nivel înregistrat în decursul acestui an. Moneda naţională s-a depreciat cu aproape patru procente în ultimele şase şedinţe. În urma scăderilor, specialiştii estimează că Banca Naţională ar putea interveni pentru a tempera deprecierea.

30666-curs.jpgBNR a anunţat joi un curs de referinţă în creştere cu 2,7 – 2,8 bani faţă de ziua precedentă, cotaţiile monedei europene atingând 4,4580 – 4,4600 lei.

Moneda naţională și-a continuat însă scăderea în decursul zilei în raport cu euro, iar cursul valutar a ajuns la 4,4880 – 4,4900 lei/euro. Faţă de deschiderea de miercuri, deprecierea leului este de două procente.

  • În cazul dolarului american, rata de referinţă a urcat miercuri cu 2,36 bani, ajungând la 3,885 lei/dolar
  • Rata oficială pentru francul elveţian a urcat la 3,5737 lei/franc
  • Dobânzile afişate joi de băncile comerciale pentru plasamentele pe termen de o zi sunt de 3,25% - 3,75% pe an, după ce miercuri au fost la 2,95% - 3,45% pe an

Piaţa interbancară nu a mai înregistrat un nivel atât de ridicat al monedei unice de la mijlocul lunii decembrie a anului trecut, iar dealerii spun că nu este exclus ca jucătorii străini să continue să iasă de pe titlurile de stat. Totodată, scăderea monedei naţionale poate fi provocată şi de anumite decizii de cumpărare de euro plasate de instituţii financiare în numele unor companii, care aşteptau un curs valutar mai mic.

„Cred că sunt unele tranzacţii comerciale, companii care au aşteptat un moment mai bun pentru cumpărare, un curs mai mic, însă când au văzut că rata de schimb începe să crească destul de mult s-au agitat şi au decis să cumpere acum, anticipând că mai târziu cursul va fi mai sus. Deprecierea înregistrată de leu miercuri şi azi, de aproximativ câte 1%, a sporit considerabil şansele ca BNR să intervină indirect în piaţă şi să tempereze deprecierea", a declarat un dealer, citat de Mediafax.

Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

 

CITEȘTE ȘI: 2013 rămâne un an bun pentru cei care au bani cash. Care sunt segmentele cele mai profitabile din imobiliare?

 

6 June 2013