C:\WINDOWS\Desktop\BI - RUN_nona\info_run_capital_0108.html

 

ghid1.gif (733 bytes) infotitlu.gif (651 bytes)
  
Legea terenurilor, o bataie de joc la adresa tinerilor
GARDIANUL - 11 / 09 / 2003

Miile de tineri din intreaga tara, care si-au pus speranta in obtinerea unor terenuri pe care sa-si poata construi case pe baza Legii 15/2003, vor mai avea mult de asteptat pana cand visul lor va deveni realitate. Legea privind concesionarea de terenuri de la consiliile locale pentru construirea de locuinte prin credit ipotecar nu poate fi aplicata decat in putine orase si doar pentru o parte din tineri.

Cele mai multe localitati nu dispun de suprafete de teren atat de mari pentru a satisface toate cererile, iar in Bucuresti nu a fost stabilit, nici pana acum, patrimoniul Primariei, actiune ce ar fi trebuit incheiata inca de la 30 august 1999. Consiliile locale din toata tara au la dispozitie inca o luna si jumatate pentru a identifica terenurile care pot fi acordate in baza Legii 15/2003.

Primaria Capitalei nu-si stie patrimoniul
O data cu intrarea in vigoare a legii, cererile tinerilor cu varste intre 18 si 35 de ani au inceput sa curga la toate primariile, insa sansele ca ei sa obtina terenurile visate sunt extrem de mici. In Capitala s-au inregistrat, pana acum, aproape 6.000 de cereri, dar primarii celor sase sectoare spun ca nu vor putea rezolva, in conditiile lamuririi patrimoniului, decat una din 20 de solicitari.
In sectorul 1 s-au primit 1.000 de cereri in acest sens, iar in sectorul 2 se asteapta in jur de 10.000 de solicitari, din estimarile Primariei.
Pana in prezent, edilii bucuresteni au descoperit doar cateva hectare de teren care ar putea fi puse la dispozitia tinerilor solicitanti, in zonele Chitila, Bucurestii Noi si Fundeni. Potrivit legii, Primaria Capitalei va stabili repartizarea terenurilor in cadrul unei comisii infiintate la nivelul Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

In tara, situatie ceva mai optimista
In Cluj-Napoca, terenurile ce ar putea fi date tinerilor conform Legii 15/2003 sunt situate departe de oras, iar in zona nu exista utilitati si nici drumuri de acces amenajate, sustin tinerii clujeni. In aceasta toamna, consiliul local Galati va prezenta propunerile pentru concesionarea unor terenuri cu destinatia constructii de locuinte pentru tineri. La Primaria Galati au fost depuse deja 500 de cereri in acest sens.

La Slobozia au fost identificate doua terenuri, in suprafata de 6,5 ha, respectiv, 4,5 ha, iar numarul de solicitari depuse de tineri se ridica, deocamdata, la 150. Tinerii vor primi in concesiune cate 300 mp. La Primaria Arad au fost depuse peste 200 de solicitari din partea tinerilor care doresc o bucata de pamant pe care sa-si construiasca o locuinta. Viceprimarul orasului, Emanoil Voicu, a declarat ca exista o suprafata de 100 ha pentru concesionare, la iesirea din Arad spre Zadareni. Tinerii aradeni vor primi cate 250 mp de pamant, minimum de suprafata prevazut de lege.

Experienta similara nefasta, acum trei ani, la Cluj-Napoca
In urma cu doi-trei ani, Consiliul local Cluj-Napoca a hotarat concesionarea de terenuri a cate 300 mp pentru 48 de familii sarace si a aprobat inca 178 astfel de solicitari. Romulus Zamfir, arhitect si consilier clujean, a declarat, intr-unul dintre ziarele locale: "Cu toate ca s-au acordat terenuri, tinerii n-au putut, pana acum, sa construiasca nimic acolo. Nici macar nu s-au parcelat terenurile, nu exista drumuri de acces si nu exista facilitatile elementare: apa, curent, gaz. Acum au identificat un teren in Lomb, dincolo de zona locuita: pana acolo sunt 500-1.000 m. Cine va investi in retelele de apa, canal si gaz pana acolo? De unde vor veni banii acestia?".

Tatiana Dabija



 

 

 

11 September 2003