Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor nu va fi aplicată începând cu 1 iulie şi va fi amânată pentru la toamnă, a anunţat în direct la Business Box, Radu Stancu, secretar de stat M.A.I. Guvernanţii dau vina pe Comisia de Supraveghere a Asigurărilor care nu a elaborat normele tehnice necesare pentru ca legea să poată fi aplicată.

Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor se amână pentru toamnăDe cealaltă parte asiguratorii reclamă unele neclarităţi în textul legii.

Potrivit actului normativ, suma maximă asigurată este de 20.000 euro pentru locuinţele tip A şi de 10.000 euro pentru locuinţele tip B, iar asigurarea ar urma să acopere riscul de cutremur, alunecări de teren şi inundaţii.

Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor ar trebui sa devina operationala cu 1 iulie 2009, data de la care proprietarii trebuie să contracteze poliţe de asigurare.

"Nu cred că poate să aibă aplicabilitate de la 1 iulie pentru că nu s-au constituit primii paşi care trebuiau să fie făcuţi. Constituirea PAID nu s-a constituit, de abia azi am primit de la CSA o situaţie privind intenţia societăţilor de asigurare care vor să facă parte din acest pool", a declarat la Business Box Radu Stancu, secretar de Stat MAI.

Secretarul de stat Radu Stancu a spus că 13 companii şi-au manifestat dorinţa de a face parte din pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), dintre care doar doua au anuntat suma cu care vor contribui, celelalte urmând să stabileasca acest lucru în urma Adunării Generale a Acţionarilor. Reţinerile companiilor de asigurări survin şi datorită anumitor nereguli care apar în textul legii.

"La un articol se spune că societatea care încheie contractul în numele PAID plăteşte despăgubirea şi recuperează de la PAID, la alt articol din lege se spune că PAID plăteşte", a spus Cătălin Stroe, director de vânzări şi marketing Asirom.

Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor a fost publicată în Monitorul Oficial, în 10 noiembrie 2008, iar actul normativ trebuia să intre în vigoare la 120 zile de la data publicării.

29 April 2009