La data de 12 octombrie 2010, CEDO a dat un termen de 18 luni României pentru schimbarea legislaţiei. Curtea a subliniat că modul în care sunt în prezent despăgubiţi foştii proprietari nu este eficient. De-abia acum, Executivul a suspendat, pentru 6 luni, aplicarea unor dispoziţii ale Legii 247/2005.

23878-149650maxim.jpgCu toate că a avut la dispoziţie 18 luni pentru modificarea legislaţiei privind despăgubirile pentru proprietăţile naţionalizate de regimul comunist, Guvernul şi-a anunţat de-abia acum intenţia de a suspenda, pentru şase luni, emiterea titlurilor, invocând însă lipsa de fonduri, nu expirarea termenului acordat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Potrivit unor surse oficiale, citate de Mediafax, Guvernul a aprobat ieri un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru suspendarea aplicării unor dispoziţii ale Legii 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, în baza căreia sunt acordate aceste titluri. "Proiectul de act normativ prevede suspendarea pentru şase luni a emiterii titlurilor de despăgubire pentru imobilele naţionalizate, din cauza lipsei resurselor financiare. Documentul urmează să fie discutat în Guvern, care va decide dacă va fi aplicată această măsură", au arătat sursele.

La sfârşitul anului trecut, Ministerul Afacerilor Externe informa la cererea Curierului Naţional că procesele pe tema dreptului de proprietate nu au mai constituit o problemă în 2011, dată fiind suspendarea comunicării/ soluţionării lor de către CEDO, în urma pronunţării hotărârii-pilot în cauza Maria Atanasiu şi alţii împotriva României la 12 octombrie 2010.

Potrivit hotărârii-pilot în cauza Maria Atanasiu şi alţii împotriva României, emisă de CEDO la 12 octombrie 2010, statul român este obligat ca în maxim 18 luni (de la data de 12 octombrie 2010, adică 12 aprilie 2012) să schimbe legislaţia privind despăgubirile acordate în cazul imobilelor naţionalizate, pentru că modul în care sunt în prezent despăgubiţi foştii proprietari nu este eficient.

Judecătorii Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au decis în două cauze-pilot privind retrocedările imobilelor naţionalizate - Atanasiu şi Poenaru, respectiv Solon - că statul român a încălcat articolele 1 şi 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, privind protecţia proprietăţii şi, respectiv, dreptul la un proces echitabil. Totodată, instanţa de la Strasbourg a condamnat statul român la plata unor despăgubiri totale de peste 180.000 de euro în cele trei cauze.

24.222 dosare, înregistrate la ANRP până la 31 ianuarie

Titlurile de despăgubire sunt certificate emise de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, în numele statului, care încorporează drepturile de creanţă ale deţinătorilor asupra statului român corespunzător despăgubirilor acordate. Acestea pot fi valorificate prin conversie în acţiuni emise de Fondul Proprietatea sau prin preschimbarea în titluri de plată. Persoanele respective pot opta pentru acordarea despăgubirilor băneşti în cuantum de până la 500.000 de lei, urmând ca pentru diferenţă să primească acţiuni la Fondul Proprietatea.

Dacă suma solicitată este de până la 250.000 de lei plata se face printr-o singură tranşă, iar în caz contrar în două tranşe, pe o perioadă de doi ani.

Până la finele lunii ianuarie au fost înregistrate la ANRP 25.222 dosare cu cereri de opţiune.

Buget de numai 480 mil. lei

Direcţia pentru Acordarea Despăgubirilor în Numerar din ANRP a emis până la sfârşitul lunii ianuarie 11.354 titluri de conversie, transmise Depozitarului Central pentru înregistrarea în registrul acţionarilor Fondului Proprietatea, valoarea opţiunilor în acţiuni totalizând 13,38 miliarde lei.

În privinţa valorificării titlurilor prin acordarea despăgubirilor în numerar ANRP a emis 4.452 titluri de plată, în valoare de 616,6 milioane lei.

Suma necesară pentru acordarea despăguburilor în numerar persoanelor îndreptăţite, pentru dosarele de opţiune care nu au fost plătite, este de 1,6 miliarde lei.

ANRP are pentru anul în curs, la capitolul Despăgubiri civile, un buget de 479,7 milioane lei.

Premierul va sesiza organele de cercetare penală pentru nereguli la ANRP

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, ieri, că este dispus să sesizeze organele de cercetare penală pentru modul defectuos în care a fost gestionată activitatea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).

El a arătat, în şedinţa de ieri a Guvernului, că există deja un raport de audit efectuat pe această temă.

Dorina Danielescu, fost procuror-şef DIICOT, a fost instalată la conducerea ANRP în octombrie 2011, în locul Crinuţei Nicoleta Dumitrean care a demisionat imediat după arestarea vicepreşedintelui ANRP Remus Baciu într-un dosar de corupţie. Baciu este acuzat că ar fi primit peste 400.000 de lei în schimbul urgentării soluţionării anumitor dosare de despăgubire a unor foşti proprietari de imobile naţionalizate.

 

Sursa

14 March 2012