0-1247-1205519453.jpg  ZIUA va prezinta principalele prevederi ale proiectului care
face parte din pachetul de legi ale locuirii * Proiectul privind legile chiriilor si locuintei a intrat in dezbatere publica 

Pachetul de legi privind locuirea a intrat in dezbatere publica pentru 30 de zile, pe site-ul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei fiind postate, deocamdata, Legea locuintei si Legea chiriilor. Zilele urmatoare se vor posta Legea condominiului (cum traim si administram proprietatile comune) si Legea Parteneriatului Public-Privat in constructia de locuinte. "La chirii este bine sa existe un echilibru intre chiriasi si proprietari, nu impunem nimic in cazul in care este chiria negociata prin contract, decat daca este vorba de locuinte construite de stat si bineinteles ca trebuie sa existe niste reguli respectate si de proprietari si de chiriasi", a explicat ministrul de resort Laszlo Borbely. Cel mai probabil, pachetul de legi va intra in vigoare in septembrie 2008. Proprietarii care vor inchiria locuintele fara contract vor putea fi sanctionati cu amenzi de la 4000 la 5000 de lei, potrivit proiectului Legii privind inchirierea locuintelor si reglementarea raporturilor dintre locatori si locatari. Iar pentru nedeclararea contractelor de inchiriere la administratia financiara sanctiunile sunt cuprinse intre 2000 si 3000 de lei. Potrivit proiectului de lege, vor fi aplicate amenzi de la 1000 la 1500 de lei pentru nerespectarea exigentelor minimale prevazute pentru locuintele exploatate in regim de inchiriere sau pentru inchirierea locuintelor care nu indeplinesc conditiile de igiena si siguranta.
Contractul dintre chiriasi si proprietari va trebui sa cuprinda numele celor doi, suma platita in avans in contul chiriei, data intrarii in vigoare si durata contractului, conditiile de reziliere si cele de eliberare a locuintei. Durata contractului va fi de minim un an de zile, insa perioada de inchiriere poate fi nedeterminata. In plus, se prevede constituirea unui depozit de garantie de catre chirias, ce nu poate fi mai mare decat chiria pe doua luni, pentru a garanta respectarea obligatiilor sale locative. In cazul in care chiriasul solicita sa plateasca lunar chiria, proprietarul poate cere constituirea unei garantii a carei valoare nu poate depasi chiria pe doua luni. Garantia trebuie restituita in maximum doua luni incepand de la data incetarii contractului de inchiriere si predarii cheilor de catre locatar. Sumele pot fi retinute din garantie pentru administrarea si intretinerea lunara a elementelor de folosinta comuna. Chiria lunara ce trebuie platita pentru folosinta locuintei se poate stabili liber prin negociere intre proprietar si locatar, insa diferenta dintre chiria perceputa si pretul de piata nu poate fi imputata chiriasului. Pentru locuintele proprietate publica sau privata a statului si/sau a administratiei publice locale, nivelul chiriei nu poate depasi nivelul chiriei de referinta din localitatea respectiva, stabilit de catre autoritatea locala. Chiria practicata pentru locuinte va acoperi cheltuielile de administrare, intretinere si reparatii a cladirii, impozitele si taxele pe cladire si teren, recuperarea investitiilor intr-o perioada de minim 40% din durata normala de functionare a constructiei, stabilita potrivit prevederilor legale, precum si un profit supus negocierii intre parti.
Locuintele sociale Chiria pentru locuintele sociale se achita din sursele proprii ale titularului de contract si ale membrilor familiei cu care locuieste si gospodareste, dar nu mai mult de 10% din venitul mediu net lunar pe familie, de care au beneficiat pe o perioada de 3 luni anterioare lunii de referinta. Diferenta, pana la valoarea nominala a chiriei, este suportata, daca este cazul, din subventiile cu aceasta destinatie de care beneficiaza titularul contractului de inchiriere. Legea prevede si reinnoirea tacita a contractului de inchiriere. In cazul in care proprietarul nu solicita chiriasului rezilierea contractului, contractul de inchiriere ajuns la termen fie se prelungeste tacit, fie se reinnoieste. Se considera prelungire tacita daca nici una dintre parti nu comunica celeilalte, cu cel putin trei luni inainte de termenul de scadenta prevazut in contractul de inchiriere, prin scrisoare recomandata, faptul ca nu intentioneaza sa reinnoiasca acest contract. In cazul prelungirii tacite, durata contractului este egala cu perioada stabilita in contractul de inchiriere. De asemenea, contractul de inchiriere poate fi reziliat la initiativa locatorului, cu acordarea unui preaviz de sase luni, in cazul in care nu sunt respectate conditiile contractuale sau s-au produs stricaciuni ale locuintei.
Totodata, contractul poate fi reziliat in cazul in care chiria nu a fost achitata, sau a fost achitat mai putin de jumatate din cuantumul acesteia pentru o perioada de cel putin doua luni consecutiv. Contractul poate fi desfiintat la cererea asociatiei de proprietari, atunci cand locatarul nu si-a achitat obligatiile ce-i revin din cheltuielile comune pe o perioada de doua luni, daca acestea au fost stabilite in sarcina locatarului prin contractul de inchiriere. Locatarul poate sa rezilieze unilateral contractul de inchiriere cu acordarea unui preaviz de trei luni. Obligatiile proprietarului Legea prevede si obligatii pentru proprietari si chiriasi. Proprietarul trebuie sa ofere spre inchiriere o locuinta decenta care respecta conditiile de igiena si siguranta, sa predea locatarului locuinta in stare normala de utilizare, dotata cu echipamentele mentionate in contractul de inchiriere in stare buna de functionare, dar si sa ia masuri pentru repararea si mentinerea in stare de siguranta in exploatare si de functionalitate a cladirii pe toata durata inchirierii locuintei.
Sursa

17 March 2008