După trei ani de aşteptare, Legea Agentului începe să prindă contur. Prima întâlnire de lucru s-a desfăşurat deja, la sediul Ministerului Dezvoltării. Au participat atât reprezentanţi ai statului cât şi oficiali ai principalelor asociaţii imobiliare: ARAI, UNAI, APAIR. Toată lumea a plecat de la întâlnire optimistă că până la sfârşitul anului va există măcar un proiect de lege.

19092-legea-agentului-imobiliar.jpgEste nevoie de colaborarea directă cu mai multe instituţii ale statului pentru ca o asemenea lege să fie eficientă

Reglementarea pieţei imobiliare este un demers despre care se vorbeşte de ani de zile. Piaţa imobiliară este haotică şi neorganizată, agenţii sunt catalogaţi drept neprofesionişti, unii pe bună dreptate, iar acest lucru este cunoscut de toţi cei care lucrează în domeniu. Tocmai de aceea, spun ei, pentru ca această meserie să ajungă să fie respectată, este nevoie ca de aer de o lege a agentului imobiliar. Acum, după ani de aşteptări şi scrisori de intenţie puse pe masa tuturor miniştrilor care ar fi putut ajuta la reglementarea acestui domeniu, a avut loc prima şedinţă cu scopul dezvoltării acestei legi.

Există un comitet tehnic format din câteva zeci de persoane care vin din toate domeniile, care vin din toate ministerele cu care am dori să colaborăm: Ministerul de Interne, Ministerul de Finanţe, Ministerul Educaţiei, al Muncii, din partea Oficiului de Cadastru, din partea Grupului de Prevenire şi Combatere a Terorismului. Deci aşa cum am convenit, a fost o prezenţă mare.", spune Ruxandra Cleciu, preşedinte A.R.A.I.

De altfel, toţi reprezentanţii pieţei sunt de acord că această colaborare între stat şi asociaţiile imobiliare este benefică sectorului imobiliar.

E important pentru că noi avem foarte multe conexiuni cu aceste ministere. Şi e important ca Legea Agentului să fie în concordanţă cu legile specifice dar şi cu ce este posibil să se întâmple. De exemplu, ne-ar interesa o colaborare foarte intensă cu Cartea Funciară, astfel încât agenţiile să aibă posibilitatea să acceseze mai rapid şi poate şi la un cost mai rezonabil statutul juridic al unei proprietăţi pentru a da informaţii cât mai corecte consumatorului de servicii.", arată Ruxandra Cleciu, unul dintre iniţiatorii acestui demers.

Proiectul de lege ar trebui să fie gata în următoarele luni

Prima întâlnire dintre stat şi reprezentanţii pieţei imobiliare a fost una promiţătoare, dar nu a atins neapărat cele mai importante puncte ale discuţiei. Unii dintre cei prezenţi ar fi dorit să avanseze mai repede discuţiile care s-au purtat în interior.

Nu a fost întrutotul foarte bine pregătită prima întâlnire, i-a lipsit elementul de bază: standardul profesiei. Poate că puteam avansa mai mult cu discuţiile, dacă nu era o simplă întâlnire de cunoaştere.", spune Sanda Moldovan, preşedinte U.N.A.I.

Discuţiile cu adevărat ancorate în legea agentului sunt aşteptate însă de la a doua întâlnire

Deja avem planificată următoarea şedinţă, ce vom discuta în ea şi ordinea de zi. Sper să meargă într-un ritm destul de accelerat. În primul rând trebuie să cunoască toată lumea standardul european legat de activitatea unui agent imobiliar. Apoi să transpunem aceste aspecte în lege, în condiţii care să poată fi aplicate activităţii în domeniu. Mai trebuie un cod etic care să fie la baza activităţilor desfăşurate în domeniu, apoi formarea unui corp care să aibă puterea de a emite legitimitatea desfăşurării activităţii în domeniu, dar şi un loc unde poate reclama un consumator nemulţumit. De asemenea, trebuie rezolvate problemele de educaţie.", spune Sorin Varvara, preşedinte A.P.A.I.R.

Iar toate aceste informaţii trebuie cuprinse într-o lege care se vrea corectă, funcţională şi transparentă. O lege cât mai structurată, cu norme de aplicare cât mai uşoare, care să nu dea prilej de interpretare atunci când este cazul. În măsura în care lucrurile se mişcă bine, reprezentanţii grupului de discuţii sunt de părere că spre sfârşitul anului va putea fi gata proiectul de lege.


9 June 2011