Proiectul de lege privind limitarea plăților în numerar ar putea conduce la o creștere masivă a instrumetelor de plată electronice. Dacă acesta va fi publicat în forma actuală, plățile numerar între firme ar putea fi reduse la jumătate. Modificări sunt și în cazul persoanelor fizice, dar acestea s-ar putea aplica diferențiat, în funcție de scopul plății.

35202-cash.jpgProiectul de lege referitor la limitarea plăților în numerar este deja aprobat de Guvern și se află în Senat. Este una dintre legile care reapare frecvent pe ordinea de zi și există speculații că ar putea intra în vigoare până la finele acestui an. Modificările pe care le aduce sunt importante și afectează în special managerii. Potrivit proiectului de lege, firmele ar putea face plăți sau încasa bani de la alte firme în limita a 5.000 lei pe zi, o reducere la jumătate față de plafonul de 10.000 lei din prezent.

Excepție fac operațiunile cu conturi bancare, plățile în rată sau achitarea taxelor și impozitelor

În cazul persoanelor fizice, există restricții pentru sumele pe care acestea ar putea să le achite companiilor. Se face însă o distincție între contravaloarea împrumuturilor sau altor tipuri de finanțări, unde limita stabilită este de 5.000 lei pe zi, și plățile aferente unor livrări de bunuri și servicii, caz în care limita crește la 10.000 lei pe zi. Excepție fac plățile în rate reglementate de un contract care atestă acest lucru. De asemenea, sunt scutite de la aceste limitări și depunerile sau retragerile din conturi bancare, cheltuielile privind deplasările în interes de serviciu și plata taxelor și impozitelor.

În cazurile care nu sunt marcate drept excepții, pentru a face plăți sau încasări mai mari decât aceste sume, se pot folosi intrumentele electronice. Băncile pot folosi această situație pentru a atrage cât mai mulți utilizatori de carduri. De altfel, există mai multe campanii de conștientizare referitoare la avantajele cardurilor de orice tip. În acest context, instituțiile financiare oferă comision zero la plata utilităților cu cardul, precum și în cazul plăților directe către comercianți și furnizori. Trecerea la tranzacțiile cu cardul ar fi una bine-venită, în condițiile în care România rămâne una dintre țările cu un volum mic de trazacții electronice, în ciuda interesului crescut pentru plățile on-line.

CITEȘTE ȘI: 

29 September 2014