Legea falimentului personal – colacul de savare al celor care nu mai pot să își plătească ratele bancare, a devenit din nou o posibilitate palpabilă. Mai este nevoie de o singură semnătură – cea a președintelui, și această lege ar intra în vigoare. Potrivit specialiștilor din domeniu, este foarte probabil ca de luna viitoare să putem vorbi despre condiții blânde pentru cei care până acum ajungeau în situația de a-și pierde locuința, fără drept de apel.

40920-faliment_personal.jpgPoliticieni sau bancheri, cu toții sunt de acord: este momentul potrivit pentru implementarea legii falimentului personal. Orice amânare ar fi inutilă. Așadar, cu toții se așteaptă la promulgarea legii de către președintele Klaus Iohannis în așa fel încât aceasta să intre în vigoare cel târziu în ultima zi a acestei luni. Condițiile sunt cele deja intens discutate: cinci ani de grație pentru clienții care nu își mai pot plăti ratele, timp în care ei nu vor putea fi executați silit și nici măcar nu vor achita penalități. pare o povară grea pentru bănci, care au avut nevoie de ceva timp să își facă toate calculele necesare pentru a se adapta noii realități, dar acum totul este pregătit.

„Acum aproape un an am solicitat implementarea sau aplicarea mai devreme a legii - asta înseamnă că industria bancară s-a simțit în stare cu totul să aplice această lege”, a explicat Florin Dănescu, președintele executiv al Asociației Băncilor.

Se așteaptă un volum de zeci de mii de dosare lunar, dar băncile și judecătoriile sunt pregătite

Cea mai dificilă parte a fost găsirea unei soluții de analiză a dosarelor depuse pentru faliment personal. Potrivit datelor BNR, aproximativ 80.000 de persoane au avut întârzieri de plată mai mari de trei luni la finalul anului trecut. Este de așteptat ca o mare parte a acestora să aplice pentru falimentul personal, iar verificarea lor ar încărca mult procedurile bancare. 

„Pentru a nu eista situații de abuz, toți solicitanții vor trece prin filtre dure de verificare. Toate încasările și cheltuielile vor fi analizate de un administrator judiciar, nu este deloc o procedură administrativă facilî, din contră. În orice caz, sunt excluși din start cei care au fost condamnați pentru evaziune fiscală și cei care au ajuns la insolvență prin fraudă”, explică pentru IMOPEDIA.ro Marius Manole, broker bancar.

Dacă va fi implementată, legea falimentului personal ar deveni un moment crucial pentru industria bancară românească. Primele discuții despre această lege au apărut în urmă cu un an, dar au fost amânate permanent. De altfel, chiar și acum, deputații tocmai au respins o ordonanță prin care guvernul solicita amânarea legii până în ultima zi a acestui an. Între timp, băncile au cheltuit peste jumătate de miliard de euro pentru a face față schimbărilor, iar cele șase judecătorii din București sunt pregătite să deschidă lunar până la o mie de dosare de insolvență.

CITEȘTE ȘI:

6 October 2016